Цього року в Києві запустили проєкт з адаптивного яхтингу "Фенікси". Від середини червня та майже до кінця вересня військові, ветерани і ветеранки, які мають травми чи втратити кінцівки на фронті, а також їхні рідні відвідували безкоштовні заняття та  опановували вітрильний спорт.

До програми вдалося долучити близько 40 людей – іноді це були цілі родини. Нещодавно "Фенікси" завершили сезон на воді та пішли на "зимовку". Протягом холодної пори року на учасників очікують заняття в спортивній залі та басейн, а також онлайн-лекції з теорії яхтового спорту.

Читайте також: Розслабитися та відчути невагомість – ветерани в столиці безкоштовно займаються дайвінгом

Про перші результати проєкту та подальші плани в інтерв’ю veteran.com.ua детально розповіла його керівник Наталя Тищук.

"Наші учасники підхопили "вірус" яхтингу"

Назву "Фенікси" для свого проєкту пані Наталя та яхтовий капітан, вітрильний спортсмен з 50-річним стажем Ігор Ятлук обрали невипадково. Адже заняття адаптивним яхтингом – про відновлення, перевтілення ветеранів і ветеранок, пошук сил розпочинати нове життя, переродження після отриманих травм та поранень на фронті.

Влітку заняття проходили на воді. Захисники та захисниці опановували теорію вітрильного спорту та здобували практичні навички, займаючись на тренувальному човні невеликими групами. Наприкінці сезону до проєкту долучилися дружини ветеранів, які за своєю вагою підходили для занять на спортивних човнах. Тож вони мали змогу виходити на воду на п’яти суднах "Тера".

За три місяці проєкту до нього долучилися близько 40 ветеранів, ветеранок та їхніх рідних. Перший сезон Наталя Тищук оцінює як успішний та з впевненістю додає, що він буде не останнім:

"Ми все робили лише власними силами  - я та головний тренер. І навіть на цих ресурсах нам вдалося залучити десь 40 осіб, у деяких випадках люди приходили цілими родинами. Перші результати вже перевершили наші очікування. Починаючи проєкт, ми не розраховували, що буде великий попит, але отримали його. У нас вже сформований кістяк учасників, і всі вони чекають наступного сезону, адже підхопили "вірус" яхтингу, вітрил та води".

За її словами, ветерани і ветеранки, які відвідували майже всі заняття,  отримали певну теоретичну та практичну базу з вітрильного спорту. На закритті сезону до них приєдналися нові учасники, які вперше зустрілися з адаптивним яхтингом. Показово, що інструктаж для них проводив вже не тренер, а один з курсантів. Він впевнено розповідав, як спускати човен на воду, керувати ним, поводитися на борту.

Читайте також: "Мріємо вийти на Паралімпійські ігри" - у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів

Наталя Тищук каже, що за три місяці занять отримала безліч позитивних відгуків. Під час занять ветерани і ветеранки ставали більш розслабленими, спокійними, врівноваженими. Крім того, вихід на воду допомагав долати наслідки ПТСР, нервових та психічних розладів, налагодити режим сну.

"Наприкінці сезону до нас прийшли хлопці від наших партнерів – з Центру відновлення Recovery. В основному вони скаржилися, що не можуть спати після пережитого на фронті. Але наші заняття допомогли їм у цьому: один з учасників поділився, що після яхтингу засинає без вживання ліків, - розповідає жінка. – Головний ефект від тренувань – зниження тривожності, налагодження психоемоційного стану, плюс це навчання чомусь новому. Монотонна робота на воді дуже сильно відволікає, переключає увагу, так би мовити, ставить мізки на місце. Хлопці та дівчата відчувають себе більш здоровими, усвідомленими та спокійними".

Якими будуть заняття у зимовий період

Через погодні умови займатися на воді "Фенікси" вже не можуть, але ставити проєкт на паузу його організатори не збираються. У холодну пору року для діючих та нових учасників готують особливу програму. Двічі на тиждень вони займатимуться у спортивній залі з тренером-ветераном та відвідуватимуть басейн у Києві. А ще раз на сім днів на них очікуватимуть теоретичні заняття з теорії яхтового спорту у форматі онлайн.

"У залі плануються загальноукріплюючі заняття з індивідуальним підходом. У нас немає "умовно здорових" курсантів: у когось травма хребта, в інших  - ампутації чи інші пошкодження. Програми будуть враховувати ці фізичні особливості, а також побажання та готовність ветеранів і ветеранок до певної активності. А після тренувань плануємо влаштовувати традиційні чайні церемонії, щоб наші учасники могли поспілкуватися в приємній атмосфері", - деталізує керівник проєкту.

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи

Через тренування, басейн і онлайн-заняття Наталя Тищук та Ігор Ятлук планують підготувати курсантів фізично, морально та теоретично до старту сезону  навесні 2025 року. Сподіваються, що за холодну пору року зможуть не тільки зберегти сформований кістяк учасників, але й закохати у вітрильний спорт нових. 

"Хочемо почати наступний сезон з новими знаннями, підвищити конкурентні переваги наших хлопців та дівчат. Щоб вони вже були підготовленими та змогли поводитися на воді як яхтові спортсмени", - підкреслює жінка.

Вона також зауважує, що "Фенікси" наразі відкриті до співпраці з різними організаціями, інвесторами і благодійниками та дуже потребують допомоги для подальшого розвитку. За словами керівника, проєкт стикнувся з певними викликами, а наявні ресурси та обладнання не відповідають потребам усіх учасників.

"Щоб продовжити роботу та розширити можливості в наступному сезоні, нам потрібні спеціалізовані човни RS Venture Connect. Ці човни розроблені з урахуванням потреб людей з різними типами ампутацій та інвалідності, забезпечуючи максимальний комфорт і безпеку на воді. Це не примха, а жорстка і категорична необхідність для курсантів з різними ступенями інвалідності та ампутацій. Бо саме комфорт і безпека є першочерговими для них,  - зауважує пані Наталя. - Наші зусилля спрямовані на те, щоб зробити яхтинг доступним для кожного, незалежно від його стану здоров'я. І на те, щоб сила води, вітрил і вітру повертали до нормального життя наших ветеранів і ветеранок".

Підтримати проєкт з адаптивного яхтингу можна за посиланням. Бажаючим взяти участь у заняттях необхідно заповнити спеціальну онлайн-форму.

Нагадаємо, 5 жовтня у Києві пройде дружня вітрильна регата. Взяти участь у заході запрошують військовослужбовців, ветеранів і ветеранок, їхні родини, а також осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Фото: ГО "Водник"/Facebook