В Україні стрімко зростає кількість ветеранів – станом на перший квартал 2024 року їх вже 1,2 млн. Одна з причин збільшення їхнього числа – право на звільнення зі служби захисників, які повернулися з полону.

Серед понад мільйону ветеранів - 109 107 людей, які мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни. В опитуваннях 52,4 % ветеранів зазначають, що найбільше потребують саме медичної допомоги. Як можна покращити надання ветеранам послуг у сфері здоров’я та який міжнародний досвід варто використовувати в Україні, розповіла виконувачка обов'язків Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк.

Читайте також: Іпотерапія для ветеранів та військових: як записатися на безкоштовні заняття у Львові

Медичні послуги

Наразі учасники бойових дій в Україні мають право на безкоштовне протезування зубів, а також нещодавно держава почала відшкодовувати їм вартість послуг планової стоматології.

«На цьому не варто зупинятись, адже іноземний досвід показує, як розширений перелік послуг для ветеранів та їхніх родин позитивно впливає на відчуття захищеності», - розповідає Руслана Величко-Трифонюк.

Вона навела приклад США – там стоматологічна допомога є додатковою пільгою, а крім цього, ветеранам надається комплексний пакет послуг. Він включає профілактичну, первинну та спеціалізовану медичну допомогу, а також діагностичні, стаціонарні та амбулаторні медичні послуги.

Також є програма для членів родин ветеранів – Health Care Benefits for Dependents (CHAMPVA). Ріднім учасникам бойових дій частково відшкодовують вартість медичних послуг та матеріалів.

Читайте також: Як військовим та ветеранам з інвалідністю отримати грошову допомогу – подробиці

Народження дітей

Під час несення служби військові відкладають життя «на потім», та багато хто планує мати дітей після повернення додому. Зараз в Україні вже діє програма, згідно з якою захисники можуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини.

«Проте коло послуг необхідно розширювати, - вважає керівниця Українського ветеранського фонду. – Так, в Україні діє програма безоплатного лікування безпліддя. Станом на лютий 2024 року НСЗУ уклала договори з 15 державними та приватними лікарнями, де лікуватимуть безпліддя у межах Програми медичних гарантій. Медичні послуги можуть отримати як жінки, так і чоловіки. Відтак розширюються репродуктивні можливості захисників. Проте це необхідно закріпити як право для ветеранів, ветеранок та їхніх партнерів на законодавчому рівні. Адже це логічне продовження захисту охорони здоров’я ветеранів та їхніх родин».

Читайте також: Психологічна допомога жінкам з родин військових та ветеранів: куди звертатися

Психологічна допомога

В Українському ветеранському фонді наводять дані, що, згідно з дослідженнями серед чинних військових психологічної допомоги потребують 37,2 % людей, а серед ветеранів – 22,6%.

Крім того, виявилося, що серед ветеранів є невдоволення якістю  психологічної підтримки, яку пропонує держава. Вони розповідають, що в деяких державних закладах взагалі відсутні психотерапевти, а в деяких вони мають недостатню кваліфікацію.

«Проблему можна вирішити, змінивши вимоги до кваліфікації лікарів, які працюють у сфері психологічної підтримки. Наразі Мінветеранів відшкодовує ветеранам вартість послуг психологічної допомоги, які ті можуть отримувати від приватних закладів та осіб, котрі входять до офіційного реєстру надавачі відповідних послуг», - розповідає Руслана Величко-Трифонюк.

Так, 254,18 грн (без ПДВ) відшкодовується за одну годину роботи з одним ветераном на другому рівні, а 153 100 грн (без ПДВ) надається на місяць для однієї команди з чотирьох фахівців за умови надання послуг із психологічної допомоги 50 і більше отримувачам послуг протягом місяця на третьому рівні.

Також наразі в Україні рідко залучають до психологічної реабілітації родини ветеранів, а це могло б допомогти порозумітися сім’ям, в яких є військовий з травматичним досвідом.

У США картина виглядає так – у Міністерстві оборони працює понад 8 тис. психологів. З них понад 600 клінічних і консультативних психологів та майже 1000 цивільних працівників і підрядників. Вони надають допомогу військовослужбовцям та членам їхніх сімей.

«Як і інші клінічні психологи, ця група діагностує і лікує пацієнтів з поведінковими розладами та проводить психологічну експертизу. А оскільки стигма у військовій культурі, яка асоціюється з психічними захворюваннями, змушує багатьох ветеранів уникати лікування, у США всіляко заохочують до реабілітації й родини ветеранів», - розповідає керівниця Українського ветеранського фонду.

Наприклад, там діє програма, розроблена Центром психосоціальної реабілітації та відновлення. Вона передбачає оздоровлення, сімейні психоосвітні та освітні програми.

Читайте також: Ветеранів та військових запрошують на реабілітацію разом з родинами – умови програми

Громадські організації

Також допомогу ветеранам надають громадські організації, які діють на рівні громад.

«Зараз ветеранські організації представлені у кожному обласному центрі, проте маємо рухатися до того, щоб таких просторів стало 426, тобто в кожній громаді, яка має понад 20 тисяч населення, - розповідає Руслана Величко-Трифонюк. – Ідея полягає в тому, що на рівні громад мають бути ГО, які надаватимуть нішевий спектр послуг».

Наприклад, УВФ профінансував вісім громадських організацій, які надають послуги з реабілітації ветеранів через спорт. Крім того, велике значення мають організації, які задовольняють медичні, освітні та психологічні потреби ветеранів. Вони повинні мати доступ до реєстрів ветеранів та долучатися до ухвалення рішень, які впливають на права та обов’язки учасників бойових дій.

«Зведення державних послуг у сфері ветеранської політики до єдиного знаменника, зокрема цифровізація усіх процесів, допоможе запустити нову модель, яка зробить перехід від військової служби у цивільне життя більш плавним, зменшить дублювання витрат та допоможе відкинути ті послуги, котрі взагалі не мають попит, а також призведе до чіткого планування бюджетів як на державному рівні, так і на рівні громад», - підсумувала виконувачка обов'язків Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як ветеранам скористатися державною послугою та безкоштовно встановити зубні протези.

Фото: з відкритих джерел