У Київській області завершили будівництво першого інклюзивного містечка для ветеранів і ветеранок. Комплекс складається з 59 будинків з невеличкими земельними ділянками, а тротуари та проїзди територією облаштовані з урахуванням особливих потреб майбутніх мешканців. Нещодавно ключі від нових власних осель отримали 45 військових.

Читайте також: Для ветеранів на Черкащині побудували житло - нові квартири отримали вже десять військових


Хто проживатиме в інклюзивному містечку

Як повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко, житло у комплексі побудоване для захисників і захисниць, які отримати значні поранення під час бойових дій, та родин загиблих оборонців. Планується, що тут разом з сім’ями мешкатимуть  оборонці зі складу 72 ОМБР, 114 ТРО, 3-ї окремої штурмової бригади та Головного управління розвідки Міноборони.

"Всіх кандидатів на проживання в містечку подавало командування військових підрозділів. Критерії такі: це бійці, які дістали поранення і не можуть більше проходити службу, мають сім’ю і не мають власного житла", - пояснив він.

Діти ветеранів і ветеранок зможуть відвідувати найближчі дитячі садочки і школи  – доставлятиме їх туди спеціальний автобус, придбаний благодійниками. Реалізувати весь проєкт інклюзивного містечка вдалося за дев’ять місяців за фінансової підтримки благодійного фонду Андрія Засухи та футбольного клубу "Колос Ковалівка".

В яких будинках мешкатимуть ветерани

Інклюзивне містечко складається з 59 будинків площею 75-80 квадратних метрів кожний. Самі будівлі та 4-5 соток землі поруч стануть власністю захисників і захисниць. В оселях буде зроблено ремонт, облаштовані санітарні вузли, встановлені кухонні меблі – з максимальною зручністю для мешканців.

Читайте також: Субвенція на житло для ветеранів – хто та як може отримати кошти від держави

Наразі в просторих будинках вже проведені комунікації, біля кожного – сучасні тераси. На території комплексу також є сквер, зони відпочинку та барбекю, поштомат, спортивний та дитячий майданчики. Незабаром тут з’являться  укриття, магазин та амбулаторія.

"Тим, хто повернувся з фронту та має серйозні травми, доводиться фактично починати життя з початку. І цей пероід адаптації маємо проходити спільно з тими, хто нас захищає. Це не просто. Це вкрай болюче. Але українські ветерани не будуть наодинці зі своїми проблемами. Такі містечка мають бути в кожній громаді Київщини, в кожному районі Київщини, в кожній області. Тож працюю далі над пошуком благодійників та розширенням подібних проєктів", - підсумував Руслан Кравченко.

Нагадаємо, ветеранам з Луцької громади компенсують 50 % вартості житла. Детальніше про цю можливість раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: Руслан Кравченко/Facebook