Ветеранів, які проходять реабілітацію у Львові, запрошують на художні практики. Їх проводять у Муніципальному мистецькому центрі – заняття допомагають захисникам відволіктися від проблем, отримати нові навички і покращити психоемоційний стан.

Терапію для ветеранів проводять з квітня 2024 року – заняття організувала директорка центру Ляна Мицько та мистецтвознавиця Катерина Кіт. У центрі зазначають, що заняття повністю безкоштовні для всіх, хто проходить реабілітацію у Львові.

Читайте також: Ветеранів запрошують стати героями нового документального фільму – як взяти участь

Портрет, натюрморт та аплікація

Творчі заняття проходять щовівторка о 16:00. Приміщення, куди приходять ветерани є інклюзивним і туди можна дістатися на колісному кріслі.

«У нас вже є відвідувачі, які приходять на кожне заняття та отримали для себе нові сенси через знайомство із мистецькими практиками, якими раніше займалися хіба у дитинстві. І важливо, що муніципальний мистецький центр є інклюзивним, тобто ми пропонуємо безперешкодне пересування простором та перегляд експозицій та лекцій для тих, хто пересувається на милицях чи колісних кріслах», – зазначає директорка Муніципального мистецького центру Ляна Мицько.

Разом з художниками захисники опановують портрети і натюрморти, створюють аплікації та графічні роботи. Як розповідає тренерка Марія Пляцко, завдання, які виконують ветерани, передбачають спілкування, таким чином учасники комунікують один з одним, домовляються, можуть відкритися та вийти з зони комфорту. Такі практики не лише покращують психоемоційний стан, а й тренують дрібну моторику.

«Ми завжди ставили перед собою завдання, що це не арт-терапія, а терапія мистецтвом. Це уроки, де ми працюємо з різними матеріалами, об’єктами, все обговорюємо і створюємо мікрокосмос, в якому працюємо над певним завданням, концентруючись саме на ньому, а не на внутрішніх рефлексіях», - пояснює Марія Пляцко.

Читайте також: Відчути "магію води": ветеранів запрошують на заняття з адаптивного яхтингу в Києві

Курси для художників

Для пацієнтів, які проходять відновлення у реабілітаційному центрі Unbroken, художня терапія вже є постійною. Також на заняттях присутні психологині центру Unbroken.

Військовослужбовець, який відновлюється після поранення, Ілля Дмитришин розповів, що саме такі заняття подобаються йому своєю легкістю.

«На стандартній арттерапії потрібно повністю описати всі емоції, переживання, все, що відчувається, і весь підтекст своєї роботи. В цих заняттях можна вільно малювати, легше розслабитись, комфортно спілкуватись з іншими військовими та ділитись досвідом», – пояснює захисник.

Крім того, у Центрі навчають художниць та художників, які працюють з військовими, що повернулися з війни. Вони проходять курси тренінгів з психіатрами та арттерапевтами, щоб потім допомагати ветеранам.

Нагадаємо, у Дніпрі відкрили простір для ветеранів, де можна відвідати кабінет реабілітолога, отримати допомогу психолога та записатися на масаж.

Фото: Володимира Возного