Ветеранів та ветеранок в Україні активно залучають до занять спортом, адже така активність допомагає відновитися ментально та покращити стан здоров’я, в тому числі після поранень. Захисники  та захисниці можуть відвідувати тренажерні зали, грати в командні ігри чи займатися різними видами бойового мистецтва.

Читайте також: Покращують форму та знімають емоційну напругу – у Кропивницькому діє проєкт з реабілітації для ветеранів

Або ж займатися вдома – самостійно, проте під наглядом професійних тренерів. Адаптивні заняття такого формату на безкоштовній основі пропонує проєкт "Ігри Героїв".  Його було засновано ще в 2015 році, а  в 2023-му – перезапущено.

З чого складається програма занять

Тренування є адаптивними, тобто, розроблені з урахуванням фізичних особливостей ветеранів чи військових з пораненнями. Як зазначає головний тренер проєкту Юлія Коваль, більшість вправ направлені на роботу з хребтом, його збереження та укріплення.

Онлайн-заняття розробляються індивідуально під потреби та запити захисника чи захисниці. Розробляючи їх, адаптивні тренери, сертифіковані в Україні по програмі USA Adaptive Training Academy – Adaptive & Inclusive Trainer, беруть до уваги тип поранення чи ампутації, а також враховують побажання і задачі самих ветеранів/ветеранок і військових.

"Наша місія — допомагати ветеранам адаптуватися до нового тіла і сприяти їх якнайшвидшому фізичному відновленню. Ми прагнемо створити єдиний адаптований простір для захисників України і привернути увагу суспільства до їх проблем, а також популяризувати спортивний спосіб життя серед населення", - наголошують організатори.

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток

У рамках проєкту ветеранам чи військовим пропонується тренуватися самостійно – вдома чи у спортивній залі. На спеціальній платформі "Ігри Героїв" їм надається доступ до відеобібліотеки із записом техніки виконання вправ. Учасникам також необхідно буде записувати на відео свої заняття, щоб персональний тренер міг оцінити їх та дати зворотний зв'язок.

Як записатися на тренування

Щоб взяти участь у проєкті, ветеранам або діючим військовим з пораненнями необхідно виконати кілька простих кроків:

1. Заповнити анкету;

2. Ознайомитися з бібліотекою тренувань;

3. Виконати вправи та залишити свій відгук;

4. Отримати зворотний зв'язок від персонального тренера.

Програма тренувань розрахована на два-шість місяців, а доступ до платформи проєкту в учасників залишається й надалі. Займатися можна вдома чи в спортзалі, залучаючи додатковий інвентар або без нього. Також є можливість замовити програму просунутого рівня, щоб підготуватися до змагань з адаптивних видів спорту "Ігри Героїв".

Нагадаємо, захисників і захисниць запрошують позмагатися у кросфіті та кіберспорті під час "Ігор Ветеранів". Реєстрація учасників завершується 27 жовтня.

Фото: з відкритих джерел