У навчальних закладах Міністерства внутрішніх справ проводять заняття спортом для ветеранів. Як вже розповідав veteran.com.ua, це спільний проєкт МВС та Федерації строгмену України. Зокрема, реабілітацію для учасників бойових дій активно впроваджують у Донецькому державному університеті внутрішніх справ, який наразі працює у Кропивницькому.

Як розказали в ефірі Українського радіо Кропивницького начальниця відділу соціально-гуманітарної роботи Катерина Шнейдер та завідувачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін університету Анжела Гельбак, проєкт «Дружня підтримка» направлений і на фізичне, і на психологічне відновлення.

Читайте також: Переламаний хребет врятував спорт: ветеран Денис Смольніков представлятиме Україну на "Іграх Нескорених"

Самбо, бокс, легка атлетика

Тренування для ветеранів, військових та їхніх рідних розпочалися у червні минулого року. Учасники виконують силові вправи в тренажерних залах, займаються самбо, боксом, боротьбою. Також є заняття з легкої атлетики та настільного тенісу, тож кожен може обрати для себе вид спорту, який йому подобається. Займаються із захисниками інструктори Донецького державного університету внутрішніх справ.

Як розповідає начальниця відділу соціально-гуманітарної роботи Катерина Шнейдер, спеціальні вправи зменшують біль, покращують рухливість пошкоджених суглобів і м'язів.

«Фізична терапія сприяє відновленню і набуттю нових навичок, як говорять лікарі. Наші спеціалісти й викладачі до кожного підходять окремо. Дають лише те навантаження й ті вправи, які їм потрібні», - зазначила вона.

Крім того, до ветеранів приїздять представники  Федерації стронгмену України, які також проводять тренування.

"Наша федерація разом з Міністерством внутрішніх справ започатковує програму тренування ветеранів з адаптивних видів спорту», - розповів віцепрезидент Федерації стронгмену України Олександр Лашин.

Читайте також: Ціль – Паралімпійські ігри: ветеран Ярослав Бегас на протезі активно займається велоспортом

Заняття у госпіталях та автошкола для військових

Також університет співпрацює з обласним госпіталем Кропивницького і проводить виїзні заняття для військових, які проходять реабілітацію у закладі. Для цього вони заздалегідь домовляються про дату і час та привозять спортивний інвентар. Крім того, викладачі кафедри з фізичної та домедичної підготовки навчають надавати домедичну допомогу.

До того ж на базі Донецького державного університету працює автошкола для людей з інвалідністю чи порушенням опорно-рухового апарату.

Ветеран війни, командир зенітно-артилерійського взводу 57-ї бригади Віктор Ковбаса розповів, що після отриманого поранення під Бахмутом приходить на тренування, які стали для нього повноцінною реабілітацією.

«Такі заняття на емоційному та психологічному рівні дуже допомагають. Та й фізично теж треба тримати себе у формі», - говорить він.


Читайте також: У Києві відкрили реабілітаційно-спортивний центр для ветеранів Tytanovi Rehab – подробиці

Психологічна підтримка

Крім того, в університеті є кімната психологічного розвантаження – у приміщенні встановили масажні крісла, сенсорні та бульбашкові колони та аромалампи.

«Аудіовізуальна техніка у нас потужна. Таким чином ми впливаємо на всі органи сприйняття й відбувається релаксація. В цій кімнаті працюють наші психологи», - розповіла завідувачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін університету Анжела Гельбак.

В університеті навіть започаткували проєкт «Незламні», в рамках якого надається психологічна підтримка людям, які постраждали від збройної агресії: військовим та їхнім сім’ям, переселенцям, волонтерам. Дуже багато запитів надходить від людей, які переживають втрату.


Також спеціалісти проводять заняття з арттерапії – їх організують у відділенні реабілітації обласної лікарні міста.

Нагадаємо, у Вінниці для ветеранів відкрили заняття з інклюзивного дзюдо та самбо.

Фото: з відкритих джерел