Історія Ярослава Бегаса могла б стати основою для голлівудського фільму.  Півтора року тому 45-річний чоловік втратив ногу, коли захищав Україну на Донецькому напрямку. Однак важке поранення та реабілітація не зламали його духу: у новому житті ветеран вирішив стати велогонщиком та активно готується до змагань у Канаді.

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи


Спорт допоміг повернутися до повноцінного життя

Важке поранення Ярослав отримав у грудні 2022 року. Тоді підірвався на міні на Донеччині та втратив праву ногу. Після лікування та реабілітації знайшов нове захоплення – велоспорт. Чоловік зізнається, що заняття допомагають відволікатися, зайняти себе, поставити певну мету та наполегливо йти до неї. На думку ветерана, йому краще не "сидіти та нити", а чимось активно займатися.

"Інколи після поранення можна досягти набагато більшого, ніж було до цього", - впевнений колишній військовий.

До занять Ярослав підійшов з відповідальністю. Тренується дуже активно: велосипедом їде з Могилівки, що в 25 кілометрах від Вінниці, до Барського шосе. Там замінює двоколісний транспорт та їде ще 40 кілометрів. Заключний етап – повернення додому - звісно, "верхи". 

Ціль – Паралімпійські ігри

Займається наполегливий чоловік під керівництвом досвідченого та відомого тренера – легендарного вінницького велогонщика, срібного призера Олімпійських ігор 2000 року Сергія Чернявського. Той у можливостях та перспективах ветерана не сумнівається, тож і завдання перед собою тандем ставить максимальні.

"Ціль  - Паралімпійські ігри. Так, у Ярослава вже вік - можна сказати, "не дитина". Але чим просто займатися з такими людьми, як бійці, - вони розуміють та довіряють. Якщо  кажеш, що треба зробити, вони зроблять", - розповідає Сергій Чернявський.

Читайте також: «Ми танцюємо душею і тілом» - ветеранів запрошують на заняття аргентинським танго


Наприкінці серпня поточного року ветеран брав  участь у Чемпіонаті України серед чоловіків. Змагання відбулися на Вінниччині та стали першим серйозним викликом для велогонщика. Наступний етап – виснажливий заїзд у Ванкувері (Канада) 7 серпня:

"120 кілометрів, які я маю проїхати,  - це така досить суттєва дистанція. Там (їхати) по горах, є підйоми та спуски – набір висоти доволі непоганий. Та з цим треба буде якось впоратися", - розповів Ярослав.

На даний момент максимальна відстань, яку проїжджав чоловік на велосипеді - 103 кілометри. На це він витратив близько 3,5 годин. Заїзд у Канаді ветеран планує подолати за годину довше.

Нагадаємо, реабілітолог Юрій Трігуб проводить безкоштовні заняття для ветеранів у центрі Львова. До нього звертаються з болем у спині та ногах, захворюваннями хребта і запальними процесами в суглобах. Про роботу, пацієнтів та тренажери чоловіка читайте в матеріалі veteran.com.ua.

Фото: скріншот з відео