Ветерани та ветеранки можуть розраховувати на широкий спектр безкоштовних медичних послуг – від лікування соматичних захворювань до хірургічних операцій. Також на безоплатній основі їм надається реабілітація після перенесеного інсульту чи інфаркту.

Про це розповіли в Національній службі здоров’я України (НСЗУ).

Читайте також: Ветеранам надають грошову допомогу на лікування та реабілітацію – як отримати


Реабілітація після інсульту/інфаркту: особливості проведення та оплати

У гострому періоді вартість реабілітації покривається Програмою медичних гарантій та передбачена в пакетах "Медична допомога при інсульті" і "Медична допомога при інфаркті".  Після його завершення пацієнта можуть направити на реабілітацію в умовах стаціонару чи амбулаторно. При цьому вона буде безкоштовною навіть за умови проведення кількох видів одночасно.

Пройти реабілітацію в стаціонарі можна за електронним направленням лікуючого лікаря, зокрема лікаря фізичної та реабілітаційної медицини. Також послуга буде безоплатною, якщо ветерана чи ветеранку переведуть з одного медакладу чи клінічного підрозділу до іншого. Обрати його пацієнт може самостійно: головне – щоб лікарня мала договір із Національною службою здоров’я України на відповідний пакет медичних послуг.

Читайте також: Порушення опорно-рухового апарату – які медичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

"Послуги з відновлення надають мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Реабілітаційна допомога є повністю безоплатною для ветеранів і ветеранок, оскільки покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій за пакетами "Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах" та "Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах". Для проходження амбулаторної реабілітації потрібне електронне направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря", - зазначили в НСЗУ.

Які послуги надаються безкоштовно

Під час реабілітації у стаціонарних умовах ветеранам і ветеранкам гарантовані наступні безоплатні медпослуги:

· обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами та фахівцями з реабілітації, складання індивідуального плану реабілітації;

· лабораторні та інструментальні обстеження (розгорнутий клінічний аналіз крові, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, ЕКГ, УЗД, електронейроміографія тощо);

· моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану;

· консультації вузьких спеціалістів;

· цілодобовий медсестринський догляд та психологічна допомога;

· реабілітаційна допомога за кількома напрямками одночасно;

· знеболення на всіх етапах, лікарські засоби, медичні вироби, витратні матеріали;

· харчування в умовах стаціонару та забезпечення продуктами для спеціальних медичних цілей.

Нагадаємо, військовим з травмами обличчя безкоштовно робитимуть пластику. Як взяти участь у проєкті, читайте в матеріалі veteran.com.ua.

Фото: з відкритих джерел