Сергій Савченко з Київщини каже про себе, що з трьох років "виріс на річці". У дитинстві він захоплювався риболовлею, а вже у дорослому віці, після військової служби, вирішив перетворити хобі на бізнес.
Ветеран побудував на власному подвір’ї приміщення, в кому почав вирощувати креветку. А пізніше, отримав грантову підтримку від держави, масштабував власну справу. Як це вдалося, чоловік розповів в інтерв’ю "Армія FM".
Читайте також: Ветеран з Буковини Андрій Житар отримав грант та розвиває креветковий бізнес - подробиці
Перша спроба завершилася невдачею, але мотивувала розвиватися
До українського війська Сергій долучився на початку повномасштабної війни з росією. У березні 2022 року у складі 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців пішов захищати Донеччину. Проте через досить короткий час зазнав поранення та демобілізувався у 2023 році.
Ще перебуваючи у шпиталі, захисник роздумував, яким буде його подальший шлях. Пригадавши власне дитяче захоплення, вирішив перетворити його на власну справу. Спочатку думав розводити рибу на продаж, проте пізніше зупинився на виробництві креветок та раків.
Стартував на власному подвір’ї у Київській області, побудувавши приміщення для ферми площею близько 80 квадратних метрів. Сергій запустив мальків найбільшої прісноводної промислової креветки - макробрахиум Розенберга – та почав їх вирощувати. Однак через брак специфічних знань та досвіду перша спроба виявилася провальною: креветки набирали товарну вагу в 20 грамів цілих вісім місяців замість чотирьох. Тож перший "врожай" не приніс заробітку.
"У бізнес вкладено все моє життя"
Незважаючи на невдачу, ветеран не просто не закинув справу, а й вирішив масштабуватися. Від побратимів дізнався про державну грантову підтримку та подав заявку. Проєкт Сергія схвалили, а на його розвиток надали 500 тисяч гривень. На отримані кошти він добудував приміщення на 300 квадратів та придбав професійне обладнання – басейни, насоси та фільтри для води.
Читайте також: Вирощує тисячі осетрів, форелей та креветок - як ветеран розвиває рибний бізнес на Житомирщині
Основним напрямком його ферми є вирощування креветки, а в якості додатку - австралійського червоноклешневого рака. Займатися бізнесом допомагає дружина, а також у роботі задіяні двоє найманих працівників. Про великі партії продукції поки не йдеться – збуває врожай делікатесів у роздріб, а інколи - в ресторани та кафе.
"Найголовніше у догляді за молюсками — контроль якості води. Слід тримати показники температури, аміаку, нітратів у дозволених межах. За всім слідкуємо і постійно тримаємо на контролі, інакше можна втратити весь врожай. Ми ще навчаємось. І здебільшого на власних помилках. В Україні майже немає фахівців в цій галузі", — ділиться ветеран-підприємець.
Він додає, що роботи на фермі наразі вистачає всім. Ранок починається з обігріву "мешканців" та годування, потім – чистка басейнів та інші задачі, підтримка необхідної температури. Ввечері – знову годування, після чого можна відпочивати. Однак Сергій настільки захоплений власною справою, що може встати перевіряти показники навіть о другій ночі, адже вважає її "справою для душі", в яку вкладає все життя.
"Часто організовуємо екскурсії для дітей. Вони дивляться на креветок та раків, я розповідаю про процес вирощування молюсків. Приємно бачити, що вони отримали нові знання та багато емоцій", — додає чоловік.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про ветерана Сергія Гарана, який після фронту почав вирощувати равликів та експортувати їх до Іспанії.
Фото: "Армія FM"