На фронт Сергій Гаран пішов добровольцем. У березні 2022 року приєднався до лав Державної прикордонної служби України та брав участь у боях на Сумщині, Донеччині та Луганщині. У грудні 2023 року звільнився за станом здоров’я, повернувся до цивільного життя та вирішив заснувати власний бізнес.

Читайте також: "Пасіка втрималася завдяки дружині" - ветеран Олександр Олефір масштабує медовий бізнес на кошти гранту

Сферу ветеран обрав цікаву та раніше для себе невідому – організував равликову ферму, яка працює вже майже два роки. Яким був його підприємницький шлях, чоловік розповів в інтерв’ю "Армія FM".

Після фронту – зміна сфери діяльності

До повномасштабної війни Сергій керував туристичною агенцією. Однак повернувшись до мирного життя, зрозумів, що більше працювати з людьми бажання немає, тож необхідно розвиватися в іншому напрямку. Суто випадково побачив в інтернеті інформацію про роботу равликової ферми та сильно зацікавився.

Нове захоплення чоловіка підтримали друзі, які для старту справи допомогли придбати старий приватний будиночок з ділянкою землі. Далі ветеран почав активно вивчати сферу, зокрема, переглядав відео інших власників равликових ферм та спілкувався з ними у соціальних мережах. Пригадує, що колеги охоче ділилися досвідом та надавали консультації безкоштовно. Проте для подальшого розвитку бізнесу цього було недостатньо – Сергій потребував фінансової підтримки.

Щоб залучити кошти, ветеран подався на грантову програму. Держава виділила йому 500 тисяч гривень, які він витратив на три напрямки:

· придбання дерев'яних щитів, необхідних для вирощування равликів;

· закупівлю малька;

· комбікорм, яким равликів необхідно годувати на підрощеному етапі зростання.

На інші потреби ферми, зокрема буріння свердловини, проведення водопроводу, огорожу ділянки, витратив власні кошти.

Головне – не падати духом та шукати свою справу

Сергій розповідає, що маточне стадо необхідно будити наприкінці січня – початку лютого, щоб на початку травня вже отримати мальків. Далі їх висаджують на поле, а ближче до кінця літа збирають врожай. Найбільше клопотів  - на етапі висадки та збирання, хоча в цілому роботи вистачає протягом усього часу.

Читайте також: Медові продукти та виробництво вуликів - родина ветерана Дмитра Рясного відновила пасіку в Дніпрі

Продукцію чоловік вирощує на ділянці в 30 соток та  збуває експортеру, який постачає українських равликів до Іспанії. Своїм бізнесом керує вже майже два роки, і за цей час були складні періоди. Наприклад, у перший сезон через блекаути та нестачу води отримав на 30% менший врожай, ніж очікував. Проте Сергій не здався.

"Були такі етапи – становлення, падіння болючі, після яких можна було все кинути. Але я не кинув, продовжував та добивався результатів, - відверто розповідає чоловік. – Моя порада (іншим ветеранам – ред.) – не падати духом, шукати, пробувати, дивитись, де ти можеш себе примінити… Все одно знайдуться люди, які допоможуть у будь-якій сфері. Однак поки сам не навчишся – результату не буде. А розчарування будуть, можливо, і не раз. Проте все краще ще попереду".

Нагадаємо, раніше ми публікували п’ять історій розвитку ветеранських гастро-бізнесів.

Фото: "Армія FM"