Ще вчора вони тримали оборону на передовій, а сьогодн - повертаються до мирного життя, активно соціалізуються та шукають нових себе. Хтось відкриває невелику кав’ярню – першу в рідному селі, інші – кафе, щоб підтримувати побратимів, а треті – сімейний ресторан, де зможе смачно поїсти й власна дитина. Історій - безліч, і вони водночас дуже різні, але й схожі за бажанням не тільки адаптуватися до життя поза фронтом, але й бути корисними, видимими й створювати простори тепла та підтримки.
Читайте також: "Частина прибутку – на ЗСУ" - родина військових відкрила піцерію у Львові
І сьогодні, у День Захисника та Захисниці України, veteran.com.ua публікує підбірку п’яти ветеранських бізнесів, які розвиваються у сфері гастро – попри виклики війни та особисті труднощі.
Відкрив сімейний ресторан під Києвом після п’яти років полону
Богдан Пантюшенко мобілізувався ще на початку вересня 2014 року, а вже за кілька місяців опинився на передовій. У січні 2015-го брав участь в операції з розблокування Донецького аеропорту, під час якої потрапив у полон. Окупанти засудили чоловіка до 18 років ув’язнення, але, на щастя, військового вдалося звільнити під час обміну 29 грудня 2019 року.
Далі на нього очікували тривале лікування, реабілітація та демобілізація. А 21 липня 2024 року нарешті здійснилася спільна з дружиною мрія – Пантюшенки відкрили сімейний ресторан "TrePoїsty" ("ТреПоїсти") неподалік Києва. Шлях до цього був непростим, а успішно фінішувати допомогла грантова підтримка від Українського ветеранського фонду.
Інтер’єр ресторану виконаний в оливкових тонах – наче на згадку про військову службу Богдана, а саме приміщення поділене на кілька тематичних зон. Дитячу прикрашають персонажі з мультфільмів, сучасні українські герої. В основному залі на стіні розміщені світлини з мальовничих куточків України, деякі з них – тимчасово окуповані. Ще одну стіну прикрашає величезна карта нашої країни, а іншу – елементи вишивки та символи трипільської культури.
У меню ресторану – перші, другі страви, гарніри, бургери, холодні закуски, закуски до пива та до вина, коктейлі, алкогольні напої. Асортимент пригощень змінюється в залежності від сезону та вподобань гостей.
Кавово-сніданкова історія у серці Львова від родини ветерана з Харківщини
Сергій Петченко вперше став на захист України ще за часів АТО. У 2015-му отримав кульове поранення в ногу та був комісований за станом здоров’я, проте з початком повномасштабної війни повернувся на фронт попри інвалідність. Влітку 2023-го втратив обидві руки та частину ступні внаслідок жахливого випадку: невідомі скинули його з потяга, коли він повертався додому з військової частини.
Реабілітацію та протезування захисник проходив у Львові, куди перебралися і його дружина Анна та маленький синочок. З часом подружжя зрозуміло, що через важке поранення Сергій не зможе працювати у наймі, тож вирішили відкрити власний заклад харчування. Так у місті Лева наприкінці 2024 року за підтримки місцевої грантової програми з’явилося кафе "Вражає".
Читайте також: Стала бізнесвумен, декоратором і трохи електриком – як дружина військового розвиває "магічне кафе" у Кривому Розі
У закладі пригощають різноманітними сніданками – тостами, яєшнями, сирниками, подають обіди, салати, десерти та каву. Всього за кілька місяців "Вражає" завоювало любов львів’ян та гостей міста, чому подружжя дуже тішилося. Однак навесні цього року родину Петченків спіткало страшне горе – на жаль, Сергій помер… Тепер бізнесом повністю опікується Анна – у тому числі, в пам'ять про коханого чоловіка.
Відкрила кондитерську, поки чекає чоловіка з полону: історія ветеранки з Маріуполя
На початку великої війни ветеранці Олені Стебліній разом з дітьми довелося тікати з охопленого вогнем Маріуполя, а її чоловік Дмитро, командир 109 бригади ТрО Донецької області, залишився боронити місто. Згодом разом з іншими захисниками він потрапив у полон, де перебуває й досі..
Жінка з доньками евакуювалася на Черкащину, а згодом вони перебралися в обласний центр. Там вона деякий час працювала кондитером в одному із заміських ресторанних комплексів та все більше прагнула втілити в життя спільну з чоловіком мрію – розпочати бізнес.
"Я завжди мріяла, як відкрию якусь кафешку. Сміялися з чоловіком, що він вийде на пенсію та відкриє власну пивоварню, а я ж бачила себе власницею кондитерської", - розповідала Олена в інтерв’ю восени 2024 року.
Щоб втілити задумане, подала документи на державну грантову програму "Власна справа" та виграла 500 тисяч гривень. На ці кошти придбала необхідне обладнання та відкрила кондитерську "Sweet magic" у Черкасах.
Власний бізнес, а раніше робота, для ветеранки стали рятівним колом після російського вторгнення в 2022 році. Війна, евакуація, розлука з чоловіком, його полон та невизначеність підкосили Олену морально. Однак заняття улюбленою кондитерською справою та початок шляху як підприємиці допомогли з цим хоч трохи впоратися.
Перша кав’ярня в селі: як Володимир Іліка з дружиною почали бізнес на Буковині
Володимир Іліка , закінчивши медичний коледж, у 2014 році став санінструктором на фронті. Потім виріс до фельдшера та начальника медичної служби, а за півроку до повномасштабної війни – нарешті вирішив відпочити. Однак вже дуже скоро повернувся у стрій, а в жовтні 2024 року разом з дружиною Анастасією наважився відкрити кав’ярню у рідному селі Панка на Буковині. Раніше тут подібних закладів не було.
Щоб здійснити свою мрію, подружжя взяло участь у грантовій програмі для ветеранів та їхніх родин. Отримані 500 тис. грн підтримки витратили на меблі, техніку і обладнання: вафельницю, гриль, мікрохвильову піч, холодильники, холодильну вітрину, касові апарати, термінал. За власні кошти побудували приміщення – кав’ярню розмістили в тимчасовій споруді.
Читайте також: "Йду до мрії маленькими кроками" - ветеран Артур Войтюк готується відкрити кав’ярню в Хмельницькому
У меню, крім напоїв – десерти, які заклад замовляє у кондитера, солодка та м’ясна випічка з листкового тіста, французькі хот-доги, картопля фрі, нагетси. Особливо все це полюбляють діти, тож дорослі не можуть відмовити їм і заходять у нову кав’ярню. У майбутньому Володимир та Анастасія мріють бачити у рідному селі ще більше дітей та молоді.
"5.45": як ветерани створили перше в Києві кафе для військових
У столиці вже більше року працює незвичне кафе – будівля накрита маскувальними сітками, інтер’єр оформлений в стилі "мілітарі" та навіть чашки – з гільз! Це заклад "5.45", відкритий ветеранами Сергієм Кучерявим та Сергієм Шендриком як місце більшою мірою "для своїх". Але полюбився він і цивільним.
Як розповідав в інтерв’ю veteran.com.ua Сергій Кучерявий , ідея відкрити кафе прийшла просто з життя. У відпустці він відвідував заклади харчування, але не почувався там затишно, бо постійно ловив погляди сторонніх людей. Крім того, традиційні кафе та ресторани, на його думку, більше підходять для відпочинку з дружиною та дітьми. А збиратися компанією побратимів краще в просторі, де будуть "всі свої".
Бізнес ветерани відкривали за власні кошти, тому головною проблемою був стартовий капітал. Але завдяки вдало підібраній концепції облаштування кафе вийшло доволі бюджетним. У меню – здебільшого українська кухня, страви на грилі, є комплексні обіди.
Фото: ілюстративне, veteran.com.ua