На долю 40-річного танкіста Богдана Пантюшенка випало чимало випробувань. На початку вересня 2014 року він мобілізувався до 1-ї окремої танкової бригади, а вже за кілька місяців опинився на передовій. У січні 2015 року брав участь в операції з розблокування Донецького аеропорту, під час якої потрапив у полон. Окупанти засудили чоловіка до 18 років ув’язнення, але, на щастя, військового вдалося звільнити під час обміну 29 грудня 2019 року.

Читайте також: Чарки з гільз та маскувальні сітки на будівлі – ветеран створив перше в Києві кафе для військових

Далі на Богдана очікували тривале лікування, реабілітація та демобілізація. Повернувшись до мирного життя, незламний українець певний час працював програмістом. А нещодавно йому вдалося здійснити спільну з дружиною Вікторією мрію – відкрити ресторан.

"Нас з дружиною завжди приваблював гастробізнес"

У розмові з veteran.com.ua Богдан пригадує, що ідея відкрити власний заклад харчування в його родині народилася ще кілька років тому. На тому етапі життя статус найманих працівників подружжя вже на влаштовувало: хотілося розвиватися і зростати.

"Гастробізнес завжди був цікавим та приваблював нас. Тоді ми хотіли зробити якусь бургерну чи, може, кав’ярню - невеличкий заклад, бо розраховували виключно на власні кошти", - каже чоловік.

Ця ідея тривалий час зріла. Зрушити її з місця Богдан вирішив, коли дізнався про можливість отримати грант на власний бізнес від Державної служби зайнятості – 250 тисяч гривень. Разом з дружиною він почав підраховувати, який заклад можна відкрити, та готуватися до подачі документів на конкурс.

Читайте також: «Кава і страва за донат» - як ветеран відкрив бізнес та щотижня влаштовує акції на підтримку ЗСУ

Але в долі були інші плани – майже випадково Богдан дізнався про грантову програму від Українського ветеранського фонду.

"Ми зрозуміли, що якщо представити гарний робочий бізнес-план, то цілком реально отримати фінансування. Дізналися, що за кілька місяців буде черговий етап програми (наприкінці весни 2023 року – ред.) та почали дуже ретельно готуватися. Це був достатньо важкий період, бо всі наші думки та ідеї треба було задокументувати, виникало чимало питань, ми багато консультувалися. Нарешті зібрали всі документи, подали, пройшли перший технічний етап відбору. Потім ще другий, третій, і 23 серпня минулого року я підписав договір з Фондом", - ділиться Богдан.

За умовами програми чоловік отримав майже три мільйони гривень. 1 вересня почав працювати над проєктом, а 21 липня 2024 року сімейний ресторан подружжя "TrePoїsty" ("ТреПоїсти") офіційно відкрив двері для гостей.

"Наша мета – популяризувати українське"

Інтер’єр ресторану виконаний в оливкових тонах – наче на згадку про військову службу Богдана. Саме ж приміщення  поділено на кілька тематичних зон.  Дитячу прикрашають персонажі з мультфільмів, сучасні українські герої, які з’явилися вже під час повномасштабного вторгнення росіян: наприклад, пес Патрон та Мавка. В основному залі на стіні розміщені світлини з мальовничих куточків України, деякі з них – тимчасово окуповані. Ще одну стіну прикрашає величезна карта нашої країни, а іншу – різноманітні історичні артефакти: зокрема тут можна розгледіти елементи вишивки та символи трипільської культури.

Читайте також: «Смачний» сімейний бізнес – як родина ветерана відкрила власну піцерію у Запоріжжі

Про свій ресторан Богдан говорить з натхненням та теплотою. Звичайно, це не дивно для людини, яка горить справою. Але з такими самими емоціями він каже й про Батьківщину. А концепцію закладу взагалі побудував "навколо України":

"Зараз наша країна переживає дуже складні часи, тому популяризувати українську культуру, історію, традиції – дуже важливо. Хоча якби часи були простими, ми б все одно зупинилися на цій концепції. Реалізувати такий задум у рамках одного закладу нелегко, тому ми взяли певні елементи, символи, фото. Намагалися відійти від "не нашого", від упереджень, що Україна – всього лише виходець з радянського союзу, та показати автентичне, власне. А от наскільки це вдало вийшло, нехай оцінюють наші гості".

"TrePoїsty" розташований в одному з житлових комплексів селища Новосілки неподалік Києва. Ресторан працює трохи більше місяця та вже має постійних клієнтів: сюди часто приходять люди родинами та з дітьми. Чимало гостей залишають позитивні відгуки, але є й ті, хто чимось залишився незадоволеним. Конструктивну критику Пантюшенки сприймають як точки для розвитку: аналізують проблемні питання та шукають шляхи вирішення, щоб більше не припускатися цих помилок.

У закладі працює до десяти людей, і деякі вакансії ще відкриті. Богдан розповідає, що хотів би найняти на роботу ветеранів, учасників бойових дій та їхніх рідних, однак поки що втілити цей задум не вдається. На кухні працюють досвідчені кухарі, які пропонують гостям чимало смаколиків.

"У нас формат ресторану, тож в меню є вся лінійка страв – і перші, і другі, гарніри, бургери, холодні закуски, закуски до пива та до вина, коктейлі, алкогольні напої. Намагаємося представити весь спектр, щоб кожний міг обрати щось саме для себе, - розповідає ветеран-підприємець. – На даний момент найбільш ходовий, мабуть, наш фірмовий бургер. І ще дуже популярні курячий суп, грибний суп-пюре та шпинатний. Але з цієї трійці у лідери виривається саме курячий".

Читайте також: «Найкраща реабілітація – поставити собі мету»: історія ветерана, який відкрив капсульний готель


За словами чоловіка, до підготовчих процесів перед відкриттям закладу більшою мірою був залучений він, адже треба було контролювати будівельні роботи, займатися документацією, вирішувати безліч технічних та юридичних питань. Схожі напрямки залишилися в його зоні відповідальності і після запуску. А от дружина взяла на себе менеджерські функції, роботу з персоналом.

На питання, чи не складно працювати разом з Вікторією, ресторатор відповідає з гумором:

"Я погоджуюся, що з рідними працювати важко і, мабуть, не варто. Але – не з власного досвіду! У нас розділені функціональні обов’язки, а конфліктних ситуацій між собою не виникає, тому що ми приймаємо спільні рішення. Звичайно, бувають розбіжності у поглядах, але ми крутимо питання, поки не прийдемо до компромісу або хтось не переконає іншого".

Щодо планів на майбутнє, то Богдан всіх секретів не розкриває. Порівнює свій ресторан з маленькою дитинкою, яку ще треба "вивчити, поставити на ноги, зробити самостійною, щоб не буди постійно залученими". Каже, що для "TrePoїsty" розроблено "дорожню карту", з якою подружжя вже починає працювати.

"Зараз хочемо підняти чеки, збільшити кількість гостей. А далі, може, будемо розширятися. Але точно не в цьому році", - з посмішкою додає чоловік.

Нагадаємо, раніше ми публікували історію ветерана Артура Войтюка. Після 13 років військової служби чоловік звільнився та відкрив у Хмельницькому кавову компанію.

Фото: "TrePoїsty"/Instagram