Навесні у Запоріжжі відкрився  реабілітаційний простір ветеранів Українського війська «Блокпост».  Там з учасниками бойових дій безкоштовно працюють психологи, реабілітологи, юристи та інші фахівці.

Як розповідає zprz.city, також звертатися по допомогу можуть родини військовослужбовців – окремі заняття та активності проводять для дітей. Проєкт реалізували громадська організація «Лабораторія військово-політичних досліджень та реконструкції» в партнерстві з Фундацією «Відкрита Литва» за фінансування Євросоюзу.

Читайте також: Допомога психолога, масаж та спілкування – у Дніпрі відкрили простір для ветеранів

Фізична реабілітація

«Реабілітаційний простір створений для того, аби надавати комплексну допомогу ветеранам, ветеранкам, членам їхніх родин, а це фактично половина нашого суспільства. Ми стоїмо перед викликами допомоги вже зараз родинам військових, і допомоги тим людям, які будуть повертатися після Перемоги», - розповів керівник простору Владислав Мороко.

Один з важливих напрямків для ветеранів – фізична реабілітація. У центрі з ними працюють тренер та реабілітолог, а для занять є велика спортивна зала з тренажерами. Усім охочим складають персональний план тренування та харчування.

«Близько місяця я виставляю техніку виконання вправ, якщо все добре, то далі людина може продовжувати займатися вже самостійно. Тобто, я все одно знаходжуся в залі, займаюся з кимось персонально, і людина сама працює, але в будь-який момент може до мене звернутися», - розповів тренер Дмитро Білов.

Читайте також: В Україні працюватимуть фахівці із супроводу ветеранів - які послуги надаватимуть

Допомога психолога

Також з ветеранами працює психолог. У просторі навіть розробляють власну методику, розраховану саме на військових, які повертаються з фронту. Зокрема, це люди, які отримали поранення, мають ампутації та інвалідність.

«Ми працюємо в команді, тож психологічна підтримка йде у парі з фізичною реабілітацією. На початку проводимо оцінку первинного стану людини, а потім, після реабілітації, дивимося, наскільки змінився стан людини, і чи потрібно продовжувати роботу», - розповіла психологиня Ірина Талько.


Звернутися до реабілітаційного простору «Блокпост» можна за телефоном 0971054522. Його відкриття у Запоріжжі – пілотний проєкт, і наступного року такі центри планують відкрити і в інших містах України.

Нагадаємо, на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими.

Фото: zprz.city