У Чернівцях, де нещодавно відкрили "Місце сили" для ветеранів та їхніх родин, з’явиться ще одне громадське місце для захисників і захисниць. У ложі цісаря Франца Йосипа І місцевого театру облаштують простір для воїнів, які повернулися з фронту. Там вони зможуть спілкуватися, відвідувати психологічні тренінги та проходити терапію мистецтвом.

Читайте також: Реабілітація через мистецтво – у Києві стартував проєкт "Театр ветеранів"


Місце комунікації між воїнами та мистецтвом

Ініціатором створення ветеранського хабу в театрі став актор та ветеран з бойовим досвідом Олексій Надкерничний. Чоловік вступив до лав ЗСУ на початку повномасштабної війни та вирушив на фронт у складі десантно-штурмової бригади. Наразі він оговтується після поранення та планує повертатися на професійну сцену.

Серед побратимів Олексія є ті, хто дуже полюбляє театр, однак після пережитого на фронті ніяково почуваються у людних місцях. Створення хабу допоможе їм бути ближчими до мистецтва, відвідувати репетиції та прем’єри, зустрічатися з акторами, знаходячись при цьому у комфортному середовищі – де їх розумітимуть та сприйматимуть справжніми.

"За задумом, простір має перетворитися на місце комунікації між воїнами, які повернулися з фронту, і мистецтвом. Тобто ветерани будуть серед організаторів, серед акторів і серед глядачів. Сама цісарська ложа, яка збудована 1905 року й має окремий вхід, не зазнає жодних змін", - розповів директор Чернівецького театру Іван Буняк.

Читайте також: Покращує психоемоційний стан та дрібну моторику – у Львові для ветеранів проводять художню терапію

За його словами, наразі не всі ветерани та ветеранки знають про цю ініціативу театру та його бажання працювати з героями, які повернулися з фронту. Планується, що в хабі відбуватимуться різні заходи, зокрема, творчі зустрічі, екскурсії, поетичні читання та  психологічні тренінги. У перспективах – створення вистав за участі акторів, які не мають бойового досвіду, та ветеранів, які ніколи не були акторами.

Ветеранський хаб у театрі: коли запрацює

Простір у ложі створюється не для того, щоб відгородити, приховати ветеранів і ветеранок від іншої публіки. Мета зовсім інша – надати їм можливість адаптуватися до цивільного суспільства, відновитися за рахунок терапії мистецтвом та  будувати далі нове життя.

Як зазначив голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко, розпочати проєкт планують восени. До того мають бути повністю вирішені питання безбар'єрності, доступності та мобільності.

Нагадаємо, ветерани можуть  стати героями нового документального фільму "Без меж". Стрічка буде присвячена військовим, які отримали важкі травми, пройшли лікування та  стикаються з новими викликами – повернутися до цивільного життя, знайти нову справу, налагодити стосунки з рідними та друзями.

Фото: Чернівецька обласна рада