У Чернівцях з’явився перший у місті центр підтримки ветеранів «Місце сили». Там надають допомогу колишнім та діючим військовим, їхнім родинам, а також сім’ям безвісти зниклих та загиблих захисників.

Як розповідає директорка міського департаменту соцполітики Наталія Фрунзе, наразі в центрі працюють психолог, кейс-менеджер та юрист. До них можна звернутися за консультацією.

Читайте також: У Запоріжжі з’явився реабілітаційний простір для ветеранів – які послуги можна отримати

Підтримка, а не жалість

Наталія Фрунзе говорить, що головне завдання центру – сприяти адаптації та реінтеграції ветеранів у суспільство. Вони мають знаходити нові ролі у цивільному житті та отримувати підтримку на цьому шляху.

«Ми хочемо полегшити їм життя, але головне, напевно, — зробити так, щоб ветерани відчули, що вони для нас є потрібними, щоб їх цінувати, але не жаліли»,- говорить директорка департаменту.

Для ветеранів проводитимуть зустрічі для обміну досвідом, а також корисні тренінги та семінари. Час від часу керівники простору будуть організовувати для родин відпочинок.

«Будемо просити у міжнародних організацій гроші на підтримку ретритів, бо родинам, особливо членам сімей загиблих, важливо кудись виїжджати», - говорить Наталія Фрунзе.

Читайте також: Від консультацій – до представництва в суді: які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно

Куди звертатися

Центр підтримки ветеранів працює за адресою вулиця Пауля Целана, 11А. Його можна відвідати в будні без попередньої реєстрації.

Простір облаштували за підтримки Програми розвитку ООН. На отримані 45 тисяч євро зробили ремонт, закупили необхідні меблі та техніку.

Приміщення зробили доступним для ветеранів, які мають інвалідність. Зокрема, там є підйомник для маломобільних людей та зручна вбиральня.

Наразі, за словами ветеранів, чи не найбільше їм потрібна саме правова допомога.

«Я сподіваюсь на те, що буде юридична підтримка, бо дійсно для ветеранів поки що є такі питання, які змушують бігати з одного кабінету до іншого. Не завжди у кожному кабінеті нас розуміють, залишається бюрократична складова», – розповідає ветеран Дмитро Бобров.

Нагадаємо, на Львівщині розробили портал для ветеранів та військових, де зібрали всі послуги для захисників.

Фото: з відкритих джерел