До повномасштабного вторгнення Анатолій Мицкан мав спортивний клуб в Івано-Франківську, де працював тренером. На фронті отримав численні контузії та пережив інсульт, тож демобілізувався за станом здоров’я та повернутися до улюбленої справи вже не зміг.

Читайте також: Один на всю Україну - у Житомирі ветеран Олександр Ковальчук став вихователем дитсадочка

Однак руки  чоловік не опустив. Вирішив поновити власну справу, змінивши її вектор. Як саме – вигадувати не довелося: пригадав, про що мріяв під час боїв на Запоріжжі. Так і став власником дитячого простору в Івано-Франківську.

Ігрова зона, спортивні заняття та творчий розвиток

Дитячий простір ветеран організував на базі свого колишнього спортивного клубу. Сьогодні тут облаштована ігрова зона, проводяться заняття із бразильського джиу-джитсу та кікбоксингу, працює театральна студія і художня школа.

"Після фронту спорт мені категорично заборонений, тож я не міг повернутися до попередньої діяльності, і треба було щось міняти. Я довго думав про це та повернувся до думки, яка прийшла в посадках між Гуляйполем та Пологами (Запорізької області – ред.), - розповідає чоловік. – Тут залишений спортивний зал, де тепер тренуються діти. В основному це бразильське джиу-джитсу. Цей вид спорту я привіз в Івано-Франківськ в далекому 2009 році та не хочу його закидати. Плюс ми додали кікбоксинг: там тренер – син мого вже, на жаль, загиблого побратима".

Крім спорту та розваг, у дитячому просторі проводяться й інші заходи. Щосуботи тут працює історичний клуб. Коли Анатолій ще тільки планував його відкрити, не був впевнений в успішності свого задуму, адже історія – "справа серйозна" та не завжди цікава дітям. Однак проєкт виявився дуже затребуваним серед маленьких відвідувачів, що неймовірно тішить ветерана. Адже він впевнений, що виховувати патріотизм та любов до своєї країни слід змалку: а це без знання історії неможливе.

Більшість ремонтних робіт проводив самостійно

Відремонтувати приміщення та привести дитячий простір до ладу перед відкриттям чоловікові допомогли навички, отримані на фронті. Завдяки такому досвіду майже всі роботи він виконав самостійно. Каже, що в зоні бойових дій разом з побратимами "виробляли дуже різні речі", тож ремонт у цивільному житті здавався вже дуже простим.

Читайте також: "Під обстрілами пригадав дитячу мрію" - ветеран Андрій Каспшишак відкрив у Львові видавництво

Незабаром у дитячому просторі ветерана відкриється ще й садочок неповного дня. Крім розвитку власної справи, Анатолій продовжує допомагати та підтримувати своїх побратимів. Після повернення з фронту він почав активно малювати – уже взяв участь у чотирьох виставках. Персональну зробив в одній з львівських галерей. За картини вдалося виручити 360 тисяч гривень, які він конвертував у дрони.

Чоловік вважає, що війна з російськими загарбниками триватиме ще довго,  тож усіх закликає бути до цього готовими. А також припускає, що повернеться на фронт:

"Синові мого побратима – три роки, і я думаю, що він ще встигне повоювати. На жаль, це не закінчиться за рік-два. Не  виключаю, що за рік-два моє здоров’я поправиться, і я повернуся назад. Багато моїх побратимів повертаються – хто має змогу".

Нагадаємо, раніше ми розповідали про спецпризначенця Андрія, який після звільнення зі служби почав виготовляти дитячі іграшки та вироби з дерева.

Фото: скріншот з відео