Після повернення з фронту для багатьох захисників і захисниць починається нове життя. Хтось повертається на стару цивільну роботу, інші  - відкривають та розвивають власну справу, а треті – знаходять себе у нових сферах. Останнім шляхом пішов 47-річний ветеран Олександр Ковальчук: після демобілізації почав працювати у дитячому садочку вихователем.

Діти допомагають пережити "пекло війни"

На фронт Олександр пішов після повномасштабного вторгнення росіян. Восени 2022 року отримав повістку, пройшов базову військову підготовку та за кілька місяців виїхав у зону бойових дій у Донецьку область. Через деякий час чоловік захворів: лікувався протягом п’яти місяців, а потім отримав висновок ВЛК про непридатність до подальшої військової служби.

Читайте також: Більше мільйона на бізнес - на Житомирщині ветеран Олег Лось відкрив кафе на грантові кошти

Так Олександр демобілізувався та повернувся в Житомир. Після звільнення проходив курс лікування з психологом, однак все одно перебував у дещо пригніченому стані. Як пригадує голова обласної "Української військової організації" Костянтин Чередник, захисник відчував самотність. Але робота з дітьми  позитивно вплинула на його стан:

"Після періоду адаптації після бойових дій люди переважно замикаються в собі. А діти, ми ж знаємо, відверті і почуття у них відверті. Вони для Сашка стали другим життям, відкритим диханням".

Аналогічно про ті часи розповідає й сам ветеран, а нині – вихователь дитячого садочка "Тато Фея". І з власного досвіду, і як заступник голови названої організації, він говорить, що після фронту військові часто замикаються в собі, переживають побачене. Захисники і захисниці в своєму колі підтримують один одного, спілкуються, адже розуміють, що на війні "було пекло". Однак саме дитяче оточення сприяє більш швидкому відновленню та адаптації, адже хлопчики та дівчатка "дають великий позитивний заряд енергії, якого вистачає на цілий день".

"Ми давно шукали вихователя–ветерана"

Власниця садочка "Тато Фея" Ксенія Лавріна розповідає, що ще до знайомства з Олександром шукала вихователя – ветерана російсько-української війни. А розпочавши роботу з чоловіком, не пошкодувала, адже його талант – працювати з дітьми.

Читайте також: "Наші вороги – байдужість і бар’єрність" -  ветеран Євген Сивопляс провів соціальну акцію в Рівному

"Ми приймаємо діток від народження – коли діти почали ходити. Це 11 місяців, рік. І цих дітей зібрати до купи, щоб вони щось робили, дуже важко. І через 3 дні його роботи мені скинули відео, де всі ці діти дивляться на нього і виконують все, що він робить. Жоден вихователь, помічник не втручався в процес, бо діти були наче загіпнотизовані, - ділиться жінка. – Звісно, були батьки, які спочатку злякалися. По факту, це було ніщо інше, як дія соцмереж і штампованого мислення соціуму. Батьки вважали, що військовий є травмованим і може зашкодити діткам, що, можливо, у нього є десь прихована зброя… Але після того, як Сашко зайшов і показав себе, ці батьки змінили думку – зараз він улюблений вихователь, як у дітей, так і в батьків".

За словами самого ветерана, перед першим заняттям з маленькими вихованцями він відчував хвилювання. Однак це швидко минулося, адже під час роботи чоловік концентрується на дітях, "віддає та приймає тепло", намагається кожному приділити увагу.

На думку заступника голови обласної "Української військової організації" ветерана Михайла Сліпченка, вихователь – учасник бойовий дій допоможе дітям краще розуміти, що ветерани – це люди, які в потрібний момент захищали їх та всю країну на передовій. А тепер виконують не менш важливу функцію, працюючи в садочку. Однак наразі Олександр Ковальчук – єдиний в Україні військовий, який після звільнення обіймає посаду вихователя.

Нагадаємо, у Кропивницькому відкрили гончарну майстерню для ветеранів.

Фото: Суспільне