Через повномасштабну війну Андрій Каспшишак поставив кар’єру на паузу та вирушив захищати Батьківщину. Перебуваючи під постійними ворожими обстрілами, переформатував власні погляди на життя та вирішив втілити дитячу мрію – стати письменником.

На її реалізацію пішло майже два роки. Нещодавно разом з дружиною ветеран відкрив видавництво "Майстерня історій "Мрієлов" у Львові та опублікував свою першу книгу "Легенда про Вільних". Яким був цей шлях, чоловік розповів в інтерв’ю veteran.com.ua.

"Рідним сказали, що я загинув"

До великої війни Андрій не мав жодного стосунку до армії. Чоловік працював у великій міжнародній фінансовій компанії, періодично виїжджаючи за кордон та співпрацюючи з іноземцями, та готувався отримати підвищення. Однак повномасштабне вторгнення росіян кардинально все змінило, і вже 24 лютого 2022 року він долучився до лав 103 бригади Територіальної оборони. Пройшовши бойове злагодження на Львівщині, підрозділ відправився на Донбас.

Так у квітні-травні 2022 року Андрій з побратимами опинився на одному з найгарячіших на той час напрямків – під Білогорівкою Луганської області:

"Росіяни дуже хотіли форсувати Сіверський Донець до так званого Дня перемоги, але їм це ніяк не вдавалося. Коли вони намагалися зробити переправу, то втратили понад 71 одиницю техніки та чимало особового складу. На той момент це була одна з найбільш вдалих український операцій, - пригадує захисник. – Але ці перші тижні були для мене найважчими. Лінія фронту постійно змінювалася, а стабільного зв’язку не було – про "Старлінки" тоді ще взагалі не йшлося. Ми одразу потрапили на "нуль", і я втратив зв'язок з рідними на два тижні. Вони дуже переживали, а хтось із знайомих навіть встиг повідомити, що я вже загинув".

Читайте також: "Ветерани мають величезний потенціал" - Марко Мельник після фронту заснував книжкове видавництво

Ближче до літа 2022 року ситуація трохи стабілізувалася. Восени бригаду, в якій воював Андрій, задіяли в Лиманській операції, а ще трохи пізніше – перевели на Сватівський напрямок. Службу чоловік розпочинав у піхоті, але наприкінці літа першого року повномасштабної війни перейшов в окрему роту розвідки, де з іншими бійцями потроху опановував роботу з дронами, займався корегуванням вогню та розвідувальною діяльністю.

"Коли сидиш в окопі, є час переосмислити життя"

Повномасштабне вторгнення РФ та безпосередня участь у бойових діях змінили Андрія. Крім того, що поставив кар’єру на паузу, він передивився погляди на життя, його цінність та важливість  втілення у реальність власних мрій і бажань.

"Коли я потрапив на позиції на Луганщині, росіяни майже безперервно вели обстріли: найдовшим періодом тиші було 30 хвилин. По нам прилітали "Гради", працювала артилерія. І от ти сидиш в окопі, бо не можеш вийти з нього, та багато думаєш про своє. Що залишиш по собі, якщо загинеш? Чи прожив ти те життя, яке хотів?  - ділиться чоловік. – Я зрозумів, що у певних моментах йшов на компроміси, а не втілював свої бажання, і що хочу залишити по собі щось цінніше, ніж просто "купку грошей". Ще у молодшій школі записував якісь історії та мріяв стати письменником, але батьки вмовили обрати більш стабільну професію. Тоді, в окопі, і вирішив здійснити цю мрію".

Частково реалізовувати свій задум Андрій почав у ніч на 1 січня 2023 року. Перебуваючи на лікуванні у Харківському шпиталі, він написав перші рядки майбутньої книги "Легенда про Вільних". А демобілізувавшись влітку 2023 року за сімейними обставинами, вирішив разом з дружиною відкрити видавництво "Майстерня історій "Мрієлов".

Читайте також: Творча реабілітація для ветеранів – на Вінниччині захисники записують збірку аудіоказок

На власну справу подружжя отримало грант від Львівської міської ради  - 300 тисяч гривень. Ці кошти, як і власні заощадження, пішли на розробку повноцінного сайту видавництва, закупівлю певного обладнання та створення анімаційного ролика до "Легенди про Вільних" (включаючи роботу композитора, звукорежисера, актора озвучки), а також друк самої книги.

"Крім видавництва, ми займаємося анімацією. Моя дружина Наталя в дитинстві закінчила художню школу та мріяла стати архітектором, але отримала освіту фінансиста. Коли почалася ця війна, я вмовив її повернутися до малювання, і тепер вона створює анімаційні ролики до книг, - розповідає ветеран. – Наша велика мрія – випустити повнометражний мультфільм за українською міфологією через 20 років. Я почав писати книги, тому ми відкрили видавництво, але паралельно ще й розвиваємо цей напрямок. Взагалі ми могли б вкласти у свій проєкт удвічі менше грошей, але хотіли зробити по-справжньому класну та цінну річ".

"Прагнемо видавати лише феноменальні книги"

У назву свого видавництва Каспшишаки вклали послання до українців. У "Мрієлов" зашифрували словосполучення "ловити мрії" – тобто, не забувати спішити жити, втілювати свої бажання та насолоджуватися моментами. Наталя та Андрій переконані, що історія, почута дитиною, може у перспективі змінити долю людини. Тому планують видавати тільки дійсно гідні, вражаючі літературні історії, а не посередні. Як підкреслює ветеран-письменник, краще опублікувати п’ять книг на рік, ніж 500, але - феноменальних.

Щоб віднайти такі роботи, подружжя оголосило про прийом рукописів. Творчим українцям ця ідея сподобалася: на перегляд надіслано вже близько 200 творів різних жанрів та рівнів. Це як невеликі казки, так і об’ємні серйозні романи, історії, написані дітьми, чи роботи професіоналів. Цікаво, що деякі з авторів вже були готові співпрацювати з іншими видавництвами, але концепція "Мрієлова" виявилася для них більш привабливою.

Читайте також: «Я бачив багато дитячих сліз» - після звільнення зі служби спецпризначенець виготовляє іграшки


                                            Подружжя Каспшишак

Наразі Андрій та Наталя вже мають перелік книг, які планують видати наступного року. Так, у березні має побачити світ абетка з української міфології. Тут на кожну літеру буде короткий опис певного персонажа та ілюстрація, створена жінкою. Це будуть як "популярні" духи, так і регіональні – з різних куточків нашої країни.

Також вийде книга авторства самого ветерана – "Різдвяна історія" та казка однієї з харківських журналісток про зайця, який став лідером усього лісу.  Усього заплановано видати п’ять робіт:

"У нас ще є кілька цікавих різних історій у плані. Наприклад, книга "Фантасти на війні". Це історія про те, якби видатні Джон Толкін та Джоан Роулінг потрапили до нас на фронт. Вона написана у більш дослідницькому,  науковому ключі: зокрема, розповідає, чому ми називаємо окупантів "орками". Тобто, там наведені дуже цікаві порівняння та аналогії, йдеться про сенси, про які ми навіть не задумувалися",  - додає Андрій Каспшишак.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про ветеранку Ольгу Дрогобецьку, яка отримала грант на відкриття творчої майстерні у Вінниці.

Фото: надані Андрієм Каспшишаком