Цього року у Запоріжжі планують відкрити два соціальних хаби для ветеранів – у нових установах вони зможуть отримувати послуги від департаменту соціального захисту, а також допомогу від громадських організацій.

Як розповідає керівник ГО «Запорізький правничий альянс» Костянтин Федосєєв, наразі департамент соціального захисту вже має спеціальні кімнати захисників, та на меті створення повноцінних установ, які будуть орієнтовані саме на ветеранів.

Читайте також: Від будівництва до штучного інтелекту: ветерани можуть безкоштовно опанувати 11 сучасних професій

Надання послуг та місце зустрічі

«Там ветерани зможуть отримувати всі соціальні послуги і крім того, це буде простір, де вони зможуть збиратися і організовувати власні заходи», - розповідає він.

Серед послуг, які надаватимуться захисникам – оформлення статусу учасника  бойових дій, ветерана війни, надання відповідних пільг та соціальних виплат.

Також бійці зможуть розраховувати на психологічну підтримку та інформаційний супровід.

Читайте також: Безкоштовне навчання в автошколі – хто з ветеранів має право на участь в проєкті

Путівник ветерана

Крім того, у департаменті презентували оновлений соціальний путівник ветеранів. Там зібрали всю інформацію про допомогу, яку можуть отримати учасники бойових дій у Запоріжжі.

Це зокрема видача допоміжних засобів реабілітації, оформлення інвалідності внаслідок війни, забезпечення житлом тощо.

Начальник відділу соціальної підтримки захисників департаменту соціального захисту Запорізької міської ради Денис Книш розповідає – путівник постійно доповнюється,  адже сервісів для ветеранів у місті стає все більше, і крім того є багато громадських організацій, які працюють з учасниками бойових дій.

«Там зібрані соціальні послуги, права, гарантії, сервіси для ветеранів які можна отримати у Запоріжжі. Ми їх оновлюємо, щоб люди знали про можливості, які вони мають», - розповідає Денис Книш.

Читайте також: В Україні планують підготувати та працевлаштувати 11 тис. фахівців із супроводу ветеранів - деталі

Сервіс «Ветеран»

Також у кожному Центрі надання адміністративних послуг Запоріжжя працює сервіс «Ветеран». Там ветерани та члени їхніх родин можуть в одному приміщенні отримати багато різних послуг.

Нещодавно їхню кількість розширили у ЦНАПі Вознесенського району Запоріжжя. Зокрема додалися послуги з встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, статусу члена сім’ї загиблого, санаторно-курортне лікування тощо.

Крім того, до кінця цього року у ЦНАПі планують додати ще 50 нових послуг.

Нагадаємо, ветерани з Івано-Франківщини можуть отримати пільговий кредит на житло.

Фото: з відкритих джерел