Нещодавно Урядом було ухвалено ключовий документ у системі переходу від військової кар’єри до цивільного життя українців і українок. Це дозволило трансформувати минулорічний пілотний проєкт помічника ветерана та безпосередньо започаткувати інститут фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб.

Незабаром розпочнеться відбір кандидатів на нову посаду: усього планується працевлаштувати 11 тисяч фахівців. У державному бюджеті на поточний рік закладено 2,9 млрд грн на виплати заробітних плат цим спеціалістам.

Читайте також: Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб - як отримати нову професію

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив  в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Як відбуватиметься відбір кандидатів

У квітні цього року професія фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб була офіційно внесена до відповідного Національного класифікатора. Відбір кандидатів, їхня підготовка (навчання/перекваліфікація), ймовірно, розпочнеться наприкінці літа – початку осені.

"Основні наші зусилля покладатимуть на те, щоб фахівцями із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб ставали самі демобілізовані військовослужбовці, ветерани/ветеранки та члени родин загиблих захисників/захисниць України. Під дану професію вже прописані певні критерії – вища освіта у визначених напрямках та успішне подання заявки", - зазначив Олександр Порхун.

Подавати документи кандидати зможуть через спеціальний реєстр на платформі е-Ветеран. У разі попереднього відбору на них надалі очікуватимуть:

- тестування на знання законодавства;

- скринінг з психологом;

- професійна підготовка у закладах вищої освіти та Центрах ветеранського розвитку Мінветеранів.

Один фахівець опікуватиметься до 100 ветеранів

"Основною задачею фахівців буде зустріч демобілізованих військовослужбовців, ветеранів/ветеранок, членів родин загиблих захисників/захисниць України у своїх громадах. Це буде перша особа, яка виходить з ним (ветераном, демобілізованим – ред.) на контакт, щоб дізнатися його потреби, що турбує, надати консультації та всю необхідну інформацію щодо гарантованих державою послуг, допомогти їх оформити, це постійний супровід", - зауважив в.о. міністра.

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів -  на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими

За його словами, планується, що один фахівець із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб опікуватиметься до 100 громадян.  За розрахунками міністерства, відповідний інститут у нашій країні буде повноцінно запущено вже до кінця серпня. Планується, що буде працевлаштовано 11 тисяч таких спеціалістів: тим, хто минулого року брав участь у пілотному проєкті та став помічником ветерана, запропонують пройти перекваліфікацію.

Нагадаємо, для ветеранів розробили е-Карту вакансій. Там зібрали пропозиції у державних органах, органах місцевого самоврядування та у військових адміністраціях.

Фото: з відкритих джерел