Ветерани та ветеранки, а також їхні родини продовжують активно засновувати та розвивати бізнес в Україні. Проте такі підприємства потребують підтримки від держави, а розвиток ветеранського підприємництва дедалі частіше обговорюється в суспільстві.

Як Уряд може підтримати бізнес ветеранів, у чому полягає стратегія щодо нього та ветеранської політики? На ці питання відповів заступник міністра у справах ветеранів Максим Кушнір.

Читайте також: "Створено захисниками" - перша ветеранська продукція доступна в українських супермаркетах

"Ми підготували проєкт закону щодо ветеранського бізнесу, створили стратегію розвитку ветеранського підприємництва та чотири основних інститути підтримки. Це включає доступ до фінансових ресурсів, освітні програми з фінансової грамотності, залучення ветеранського бізнесу до державних замовлень та промоцію ветеранського бізнесу", — зауважив він.

Максим Кушнір повідомив, що наразі в Україні вже визначені чотири пріоритети підтримки ветеранського підприємництва. Йдеться на наступне:

1. Фінансова складова – все, завдяки чому бізнес може отримати грошові ресурси. У цьому напрямку вже напрацьований реальний кейс – Український ветеранський фонд, який надає мікро- та макрофінансування;

2. Супроводження ветеранського бізнесу. Сюди можна включити освітні послуги, правові консультації та допомогу, підвищення фінансової грамотності ветеранів і ветеранок, проведення аудиту. У цьому контексті в Україні також є працюючий кейс – Центри ветеранського розвитку, які Мінветеранів відкриває на базах вищих навчальних закладів;

3. Підтримка – заходи, які допоможуть залучити ветеранський бізнес до державних замовлень;

4. Промоція – фактично це питання, як зробити так, щоб бізнес ветеранів відчував допомогу та підтримку від держави.

Читайте також: Як ветерану отримати мільйон на бізнес – для захисників запустили освітній серіал


Нагадаємо, раніше ми розповідали про підприємницю та дружину військового Дарину Трач. Жінка отримала грант від держави та відкрила кав’ярню у Кривому Розі.

Фото: з відкритих джерел