Вихідними на базі одного зі столичних крейсерських яхт-клубів пройшла дружня вітрильна регата "Вітрила перемоги". У ній взяли майже 150 родин військових, ветеранів та ветеранок з пораненнями, які проходять лікування або реабілітацію.

Читайте також: "Мріємо вийти на Паралімпійські ігри" - у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів

Під час спортивного заходу було встановлено Національний рекорд за кількістю учасників бойових дій у вітрильній регаті, передає veteran.com.ua

Під вітрилами на воду виходили цілими родинами

У регаті взяли участь майже 150 захисників, захисниць, ветеранів і ветеранок, деякі з них виходили на воду разом з дружинами та дітьми  - цілими родинами. Такий підхід, на думку одного з організаторів, яхтового капітана, вітрильного спортсмена з 50-річним стажем Ігоря Ятлука, сприяє зміцненню родинних стосунків.

"Тут сьогодні багато сімей, діти, дружини – вони теж будуть з нами на човнах, і це укріплює сімейні стосунки. Бо коли чоловіки повертаються з фронту, часто таке буває, що сім’ї руйнуються. Однак ми вважаємо, що такі заходи укріплюють їх", - зауважив він.

Чоловік також додав, що до встановлення рекорду були залучені лише військові та ветерани і ветеранки. Вони виходили на воду на майже 30 суднах, що  й було зафіксовано представниками Книги рекордів України. Організатори отримали від них сертифікат "Найбільша кількість учасників бойових дій у вітрильній регаті".

"Вітрильний спорт – один з визнаних у світі способів підтримки ментального здоров'я, пошуку гармонії у житті й емоційної розрядки, що зараз так потрібно нашим захисникам, які проходять реабілітацію після поранень фізичних, а також латають душі за не менш болючих душевних ран через пройдене пекло", - підкреслив на заході очільник Дарницької районної державної адміністрації Микола Калашник.

Читайте також: Розслабитися та відчути невагомість – ветерани в столиці безкоштовно займаються дайвінгом

Крім самих спортивних змагань, на учасників очікували й інші активності. Вони змогли поспілкуватися в колі побратимів та однодумців, поласувати стравами польової кухні, подивитися виступи зіркових виконавців та отримали приємні подарунки від організаторів. Для маленьких відвідувачів заходу була влаштована розважальна програма, а на жінок очікувала зустріч із психологом.

"Основна мета подібних заходів – єднання і вдячність"

Серед учасників регати було кілька курсантів та курсанток проєкту з адаптивного яхтингу "Фенікси". Його керівник Наталя Тищук зазначила, що на заході панувала приємна, дружня атмосфера. Захисники та їхні родини отримали чимало позитивних емоцій та охоче ділилися схвальними відгуками.

Зокрема, ветерани і ветеранки казали, наскільки для них важливими є відчуття потрібності суспільству, що хтось ними опікується, переймається їхніми проблемами, приділяє увагу. Адже для чинних військовослужбовців та захисників, які вже повернулися з фронту, дуже болючим є відчуття самотності та знецінення, певного відчуження від життя суспільства. Натомість заходи, подібні регаті, дуже сильно підтримують їхній дух та надають відчуття єднання з "цивільним світом".

"Спілкуючись з ветеранами, я часто стикаюся з тим, що вони як один думають, що вони не сильно вже комусь потрібні. Тому такі заходи, як регата, дуже важливі для хлопців та дівчат, які повертаються з війни, адже дають почуття потрібності, залученості, інтегрованості в суспільство, - наголосила у коментарі veteran.com.ua Наталя Тищук. – На жаль, наші ветерани з пораненнями постійно відчувають певне приниження – коли відвідують неінклюзивні лікарні, мають раз на півроку доводити інвалідність, не маючи при цьому руку чи ногу, і так далі. До того ж, на мою думку, і наше суспільство ще не готове до інклюзивності у всіх сенсах – і ментальної, і фізичної. Тому такі заходи дуже важливі, щоб давати ветеранам і ветеранкам відчуття, що вони не дарма захищали країну, не дарма щось втратили. Кожен з них доклав максимум зусиль на фронті, і ми їм дякуємо за це".

Нагадаємо, проєкт "Фенікси" стартував у Києві цього літа. У його рамках ветерани і ветеранки, військові з пораненнями та ампутаціями протягом кількох місяців займалися адаптивним яхтингом. Заняття триватимуть і протягом холодного сезону, але  в іншому форматі: на курсантів очікують тренування в залі та басейні, а також онлайн-лекції з вітрильного спорту.

Фото: Микола Калашник, Любов Котляр/Facebook