Відомий львівський митець Ярослав Мотика створює нову скульптуру «Викрадення Європи» - до творчого процесу долучилися його колеги, а також ветерани війни. Для захисників робота над проєктом є частиною арттерапії, яку запроваджує реабілітаційний центр UNBROKEN.

Про це розповідає Львівська міська рада. Там зазначили, що коли скульптура буде готова, її встановлять у Стрийському парку.

Читайте також: Магія глини: у Кропивницькому відкрили гончарну майстерню для ветеранів

Історія скульптури

Скульптура «Викрадення Європи» повертає нас до давньогрецької міфології. Європою звали фінікійську принцесу, яку викрав верховний олімпійський бог Зевс та перевіз на острів Крит. Для цього він перетворився на бика із золотими рогами.

Львівський митець Ярослав Мотика вирішив звернутися до популярного сюжету та зобразити бика та дівчину, що будуть уособлювати чоловічу та жіночу силу.


Митець довго працював над ескізом роботи, зробив декілька маленьких версій скульптури, з яких обрали одну, яка стала основою для великого об'єкту. Створювати скульптуру йому допомагають ще двоє львівських скульпторів – Володимир Семків і Денис Шиманський. Вони вже зварили металевий каркас та базу з пінопласту. Зараз ця конструкція оббивається глиною. Потім зі скульптури зроблять гіпсову основу, з якої будуть виливати вже кінцевий бетонний мистецький твір, який і стоятиме у парку.

«Це велика робота. Моїх сил вже трошки замало, тому попросив колег-скульпторів допомагати її ліпити і ми разом творимо ту скульптуру, яка стоятиме у Стрийському парку. Але це буде не просто скульптура, а фонтан! З пащі бика буде литися вода, яка буде стікати по скульптурі, таким чином вона буде виблискувати різними переливами», – говорить Ярослав Мотика.

Читайте також: Нова професія для ветеранів – художниця Марія Рамко проводить курс з татуювання для захисників

Глинотерапія для ветеранів

Ветерани беруть участь у роботі в рамках проєкту UNBROKEN Art. Така діяльність допоможе їм відволіктися від тяжких спогадів і поринути у творчість.

«Глинотерапія – це дуже глибинний і сильний метод реабілітації військових. Це про тактильність, яка заземляє і знижує тривожність; про дрібну моторику, яка через нейропластичність допомагає мозку після контузій; про проживання складних емоцій, бо глину легко контролювати, а це трансформується у контролювання власного емоційного стану; про медитативний процес і про спільноту, яка разом щось творить, бо травма дуже потребує співучасті», - говорить психологиня та арттерапевтка реабілітаційного центру UNBROKEN Міра Бодаковська.

Серед тих, хто допомагає ліпити скульптуру – Олексій, який втратив ногу на фронті. Він розповів, що йому було цікаво спробувати свої сили, адже він ніколи не займався нічим подібним.

«Ніколи раніше не бачив, як створюються скульптури, було цікаво побачити, спробувати себе у ролі митця, хоч я й максимально не творча людина. На цьому етапі це досить брудна робота, все довкола в глині, але військові бруду не бояться», – говорить ветеран.

Нагадаємо, ветеранка Ольга Дрогобецька отримала грант на відкриття творчої майстерні.

Фото: з відкритих джерел