Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени сімей загиблих захисників отримують пільги з оплати комуналки. Вони розповсюджуються на електро- та газопостачання, рідке паливо, квартплату, і зекономити можна до 75 % від вартості послуг. Таке право захисників затверджено в статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Проте, іноді військові та ветерани не знають, як скористатися пільгою, бо живуть в орендованому житлі, гуртожитку або квартирі дружини чи чоловіка. Чи можна в таких випадках оформити знижку, розповіла юристка ГО «Юридична сотня» Ірина Дмитренко.

Читайте також: Кошти на придбання житла отримають близько 2,5 тис. ветеранів – подробиці

Правила надання пільг

За умовчанням пільги на комуналку надаються за місцем реєстрації пільговика. Проте, якщо людина бажає отримувати їх за іншою адресою, вона має на це право. Форма власності житла при цьому не грає ролі – оформити знижку можна і в орендованій квартирі.

Головне, щоб особа мала право на нарахування такого виду пільги і проживала в житлі, в якому хоче її отримувати.

Звернутися за оформленням пільги потрібно до Пенсійного фонду, у ЦНАП, або до органу місцевого самоврядування.

Читайте також: Ветерани мають право достроково вийти на пенсію – роз’яснення Пенсійного фонду

Які документи потрібні

Необхідно підготувати такі документи:

• заява про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги;

• заява про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг (придбання твердого палива, скрапленого газу);

• паспорт громадянина України;

• документи, які підтверджують право на таку пільгу;

• обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

Крім того, знадобляться документи, які підтверджують фактичне місце проживання. Це може бути або довідка ВПО, або договір оренди житла, або довідка про сплату житлово-комунальних послуг за іншою, відмінною від місця реєстрації адресою.

У випадку, коли таких документів немає, можна надати акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства за фактичним місцем проживання особи, яка має право на пільгу. Його повинна скласти уповноважена посадова особа  виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади.

Якщо після подання заяви та документів пільги так і не запрацювали, слід звернутися в Пенсійний фонд за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання. Там мають надати письмову відповідь та чіткі причини відмови у наданні знижок. В основному проблеми відбуваються, коли людина подала неповний пакет документів і неможливо встановити, де саме проживає пільговик або на яку кількість осіб слід нараховувати пільгу.

Нагадаємо, ветерани, їхні рідні та сім’ї загиблих можуть отримати 20 тис. грн на товари для бізнесу.

Фото: з відкритих джерел