На платформі «Дія. Освіта» створили симулятор, який навчить правильно взаємодіяти з людьми, які мають бойовий досвід. Він був розроблений до освітнього серіалу «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», і зараз доступний за посиланням.

Про це розповідає Міністерство охорони здоров’я. Там зазначають, що за допомогою симулятора можна не лише дізнатися, яка поведінка у спілкуванні з військовими та ветеранами є коректною, а й відпрацювати знання на практиці – за допомогою змодельованих ситуацій.

Читайте також: "Міцна підтримка, як на полі бою": ветеран Артур Войтюк розповів про важливість проєкту "Створено захисниками"

Йдеться, наприклад, про взаємодію з партнером, який повернувся з фронту та має проблеми зі сном або спілкування з колегою-ветераном, який говорить про війну та пережитий досвід.

«Навчитися коректно взаємодіяти з людьми, які мають бойовий досвід, — завдання кожної свідомої людини, - наголошують у Міністерстві охорони здоров’я. - Симулятор допоможе зрозуміти унікальність кожного випадку та — головне — запропонує кілька варіантів дій на кожну змодельовану ситуацію».

До всіх ситуацій додаються роз’яснення експертки – так люди можуть краще зрозуміти, чому варто уникати тих чи інших фраз або обирати певну модель спілкування, як саме той чи інший метод відобразиться на співбесіднику.

«Звичайно,  він не враховує всі варіанти, оскільки досвід кожної людини є унікальним та потребує індивідуального підходу. Хтось має проблеми зі сном після повернення, хтось — ні. Для когось прийнятний чорний гумор, для когось це — табу. Якщо ви не впевнені, як діяти правильно, будьте щирими, толерантними і не бійтеся ставити запитання», - зазначають в МОЗ.

Читайте також: Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб: як отримати нову професію

Детальніше про це можна дізнатися в освітньому серіалі «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», який доступний на платформі Дія. Освіта та на YouTube-каналі «Ти як?».

Нагадаємо, діти військових можуть безкоштовно поїхати в табір психологічної підтримки.

Фото: з відкритих джерел