Держава докладає максимум зусиль, щоб забезпечити захисників і захисниць, ветеранів і ветеранок та їхні родини житлом. Частина з них має право отримати субвенцію (грошову допомогу) на придбання квартири чи будинку. Інші ж можуть скористатися державними програмами кредитування.

Читайте також: Кошти на придбання житла отримають близько 2,5 тис. ветеранів – подробиці

Про три найпопулярніші з них розповіли юристи Українського ветеранського фонду, передає veteran.com.ua.


"Власний д ім" – програма кредитування для будівництва у селі

У рамках програми надаються кредити для будівництва житла у сільській місцевості України тривалістю до 20 років. Сума визначається з урахуванням рівня платоспроможності позичальника та не може перевищувати кошторисної вартості будівлі. Крім того, розмір кредиту обмежений у залежності від призначення:

- 100 тисяч гривень – на спорудження інженерних мереж та підключення до комунікацій;

- 250 тис. грн. – на добудову незавершеного житла або реконструкцію будинку;

- 300 тис. грн. – для придбання оселі;

- 400 тис. грн. – на спорудження нового будинку.

"Доступне житло" та "єОселя"

Перша з названих державних програм розрахована на родини, які потребують поліпшення житлових умов, протягом останніх трьох років не мали житла у власності (крім розташованого на тимчасово окупованих територіях України), мають у власності житлову площу не більше 13,65 квадратів, а середньомісячний дохід плюс дохід членів сім’ї на одну особу не перевищує трикратний розмір середньомісячної заробітної плати у відповідній області країни.

Розмір державної допомоги у рамках програми коливається у залежності від категорії заявника:

- 30% (від вартості житла)  - для громадян, які потребують поліпшення умов;

- 50% для ВПО та осіб зі статусом ветерана війни (визначених пунктами 1,9 і 20 частини першої статті 6, 10-14 пунктами частини другої статті 7 та 4,6,8 абзацами пункту 1 статті 10 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Читайте також: Ветеранам спростили оформлення житлової пільги – як подати заяву

За програмою "єОселя" українцям та українкам надається іпотека. Пільгову ставку в 3% можуть отримати військовослужбовці за контрактом, силовики та їхні родини. А під 7% вона надається наступним категоріям населення:

- учасники бойових дій;

- ветерани та члени їхніх сімей;

- люди з інвалідністю внаслідок війни;

- родини загиблих захисників та захисниць, ветеранів та ветеранок;

- ті, хто не має нерухомості у власності, або у  власності яких житло площею менше 52,5 кв. м для однієї людини та плюс 21 кв. м на кожного члена родини.

Нагада ємо, на Київщині  нещодавно добудували інклюзивне містечко для ветеранів і ветеранок. Там житло отримають кілька десятків родин поранених захисників і захисниць.

Фото: з відкритих джерел