Два роки життя Володимир Цитрак із селища Берегомет Чернівецької області присвятив військовій справі – після початку повномасштабної війни став на захист Батьківщини. Згодом демобілізувався та повернувся до цивільного життя на Буковині.

Вже після фронту вирішив втілити в життя давню мрію – заснувати бізнес. Отримав грант у рамках державної програми  "Власна справа" та відкрив крафтове виробництво "Трав’єн" близько півроку року. Що виготовляє та як ця діяльність допомагає відновитися після військової служби, ветеран розповів в інтерв’ю "Шпальті".

Читайте також: Лавандове поле, садиба для туристів та крафтове варення – як родина ветерана Андрія Качмара веде бізнес на хуторі

Назва бренду – на честь гірського хребта на Буковині

Володимир народився та виріс на Івано-Франківщині. Ще у дитинстві часто бував на річці, у лісі та вже тоді зацікавився травами, грибами та ягодами. Згодом навчався у Чернівцях та почав збирати такі дари природи для себе та рідних. А за деяку кількість років дитячо-юнацьке захоплення переросло у бізнес.

Прийнявши рішення стати підприємцем, ветеран звернувся до одного з Центрів зайнятості на Буковині. Там йому допомогли скласти бізнес-план, зробити необхідні прорахунки та подати заявку на грант "Власа справа". За отримані кошти чоловік придбав обладнання та сировину.

"Назва з’явилася природно. У селищі Берегомет, де ми проживаємо з дружиною Кірою, є багато гірських хребтів із милозвучними назвами. Один із них – Трав’єн. Саме на його схилах разом із дружиною збираємо чимало трав і ягід. Тож це найкраща назва для моєї справи", - ділиться Володимир.

За його словами, на старті найважче було налагодити виробничі процеси – щоб не виникало накладок та все злагоджено працювало: від збору до виготовлення, пакування та брендування. По допомогу та консультації родина зверталася до спеціалізованих компаній, а також друзів та знайомих.  Подолавши цей шлях, вже близько півроку чоловік продає свою продукцію через соціальні мережі та "сарафанне радіо". А сам процес заготівлі трав і ягід називає формою медитації та ідеальним способом реабілітації після фронту.

Частина продукції – для побратимів на передовій

Сьогодні серед асортименту "Трав’єну" – натуральні крафтові чаї, мед, варення, сиропи та гриби родом з Карпат. Попереду  - розширення видів товарів, розвиток за кількома напрямками та вихід продажів через крафтові мережі.

Читайте також: Гуцульська бриндзя по-ветеранськи - після демобілізації Роман Масевич розвиває вівчарство у Карпатах

І якщо збір продукції залежить від сезону (стадії дозрівання плодів та періоду цвітіння трав), то підтримка військових є регулярною та базовою задачею. Частину того, що виготовив, Володимир відправляє побратимам на передову, щоб урізноманітнити їхнє меню.

"Війна дала дуже просте, але потужне усвідомлення: життя коротке, його треба цінувати і займатися тим, до чого прагнеш. Бо роки минають, а обставини можуть скластися так, що попрощаєшся з життям, не здійснивши своїх планів", - каже ветеран.

Він також зауважує на важливості займатися справою, яка подобається: особливо це стосується військових, які повертаються до цивільного життя. Для нього самого  - це бізнес, крафтове виробництво "Трав’єн". За місяці роботи в чоловіка ще не виникало бажання закинути підприємництво:

"Моменту, коли хотілося все залишити, ще не було. І, сподіваюся, не буде. Цим бізнесом займаюся пів року, але тема давно знайома: ми з дружиною завжди збирали ягоди для себе, робили чаї, експериментували", - ділиться він.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про трьох ветеранів із Закарпаття, які відкрили крафтове виробництво м’ясної продукції "Вуйко Еко".

Фото: "Шпальта"