Багатьом ветеранам після повернення з фронту необхідна допомога психолога. Отримати її можна безкоштовно – для цього працюють спеціальні центри психічного здоров’я, громадські організації, кризові гарячі лінії. Також є онлайн-платформи, завдяки яким консультацію можна провести дистанційно, не виходячи з дому.

Контакти перевірених надавачів таких послуг опубліковано на сайті Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Читайте також: Лікування психічного здоров’я – які послуги ветеранам надають безкоштовно

Гарячі лінії

По-перше, звертатися можна на урядову гарячу лінію за номером 1545. З питань ветеранів війни та членів їхніх сімей натискайте кнопку 9 на IVR (інтерактивна голосова відповідь).

По-друге, працює гаряча лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду за номером: 0 800 332 029. Психологи цілодобово приймають звернення та дають поради усім, хто звертається.

Читайте також: Психологічна онлайн-підтримка MARTA для ветеранів та родин: як використовувати платформу

Центри та громадські організації

Також психологічну підтримку ветеранам, військовим та їхнім родинам надає громадська організація ГО «Вільний вибір». Телефон гарячої лінії: (063) 646-49-91.

Допомогу психолога, а також юридичні консультації пропонує Veteran Hub. Там можна отримати пояснення юристів щодо статусів і виплат, проходження ВЛК і МСЕК.

До того ж в Україні працює Центр психічного здоров’я та реабілітації МОЗ України «Лісова поляна». Для запису телефонуйте за номером: (073) 450-60-00. Зокрема, там надається психологічна допомога ветеранам і людям, які пережили полон.

Читайте також: «Психологічна підтримка у кишені» - для ветеранів створили новий мобільний додаток

Онлайн-платформи

Варто звернути увагу на онлайн-платформу Mental help, яка створена для безоплатної професійної психологічної допомоги та підтримки для українців. Також допоможе знайти висококваліфікованого психолога Ucare.

Для ветеранів, їхніх рідних та близьких діє проєкт ментального здоров’я MARTA. Там можна анонімно пройти тестування, зрозуміти свій психологічний стан і за потреби знайти фахівця.

Також в Україні створили мобільний застосунок «База». Там зібрали матеріали про ментальне здоровʼя і вправи для самодопомоги. Крім того, є можливість написати фахівцеві й отримати відповідь. Додаток доступний на App Store та Google Play.

Нагадаємо, в Україні запустили сайт психологічної допомоги для захисників та їхніх родин.

Фото: з відкритих джерел