Після повернення з фронту перед захисниками та захисницями постає безліч питань, зокрема - пошук роботи. Сьогодні все більше компаній бачать своїми співробітниками саме ветеранів та ветеранок, підлаштовуючись під їхні потреби. Однак пошук необхідної вакансії все ще може займати чимало часу.

Щоб допомогти вирішити цю проблему, veteran.com.ua зібрав онлайн-платформи, сервіси та організації, які допомагають оборонцям  із працевлаштуванням.

Платформа "Курс" та агенція Lobby X

На "Курсі" для ветеранів та ветеранок наразі розміщують навчальні курси – виключно від компаній-роботодавців. Захисник чи захисниця має записатися на курс, завершити навчання та пройти тестування. Якщо результати будуть позитивними, то він/вона отримають запрошення на співбесіду.

Читайте також: Ветерани можуть отримати професію тренера та влаштуватися на роботу – подробиці


На даний момент партнерами платформи є великі компанії, які працюють у сферах перевезень, безпеки, будівництва, фармацевтичного виробництва та агропромисловості - "Укрзалізниця", "Ковальська", "Kernel" та "Arterium". Поки що сервіс працює в тестовому режимі, однак вже працевлаштовує ветеранів та ветеранок.

Рекрутингова агенція  та платформа Lobby X добре відома українцям, але здебільшого як така, що пропонує вакансії у сфері miltech, державного сектору чи в армії (силових структурах). Проте тут також можна знайти варіанти для ветеранів та ветеранок – для цього достатньо обрати відповідний хештег в розділі "сектори" на сайті.

Натиснувши "#veterans", користувач отримає доступ до вакансій для оборонців, які вже повернулися з фронту до цивільного життя. Варто зауважити, що наразі на платформі їх небагато. Станом на 22 липня пропозицій роботи було лише дві – на посади кравця та викладача курсу "Військова справа".


Спеціалізовані сайти з пошуку роботи

Щоб знайти вакансії для ветеранів та ветеранок на сайті work.ua, треба виконати кілька простих кроків:

1. Зайти на головну сторінку платформи.

2. Перейти в розділ "Вакансії за категоріями" і обрати там "Робота для ветеранів".

3. Перед користувачем відкриються доступні вакансії у різних сферах. Ознайомитися з ними можна, обравши відповідну категорію.

Читайте також: Пошук роботи для ветеранів спроститься - в Україні запровадили нові цифрові рішення


Схожий функціонал реалізований і на сайті robota.ua. Однак тут вакансії для ветеранів та ветеранок можна відфільтрувати серед усіх пропозицій. Зробити це дуже просто:

1. Зайти на головну сторінку та натиснути "Знайти роботу" внизу.

2. Відкриється пошук вакансій за рубриками. Треба обрати одну з них, а потім скористатися фільтром, де натиснути "Для ветеранів/ветеранок".

Пошук роботи через спеціалізовані видання, волонтерів та громадські організації

Спеціалізоване видання про кар'єру та працевлаштування "Happy Monday" також пропонує вакансії для ветеранів та ветеранок. Для цього на сайті реалізовано фільтр "Вакансії для героїв".


Громадська організація "Боривітер" пропонує захисникам та захисницям пройти безкоштовну підготовку за сімома напрямками. Серед них – топографія, військовий зв'язок, управління БПЛА, психологічна підготовка та інші.

Як зазначають у ГО, для ветеранів та ветеранок дуже природно та комфортно повертатися до знайомого їм середовища – в оборонну сферу. Після навчання та стажування їм надаються робочі місця, а для реалізації пропонується ціла низка спеціалізацій.

З пошуком роботи колишнім оборонцям допомагають і у волонтерському хабі "Порт юа". Їм та їхнім родинам надається юридична та психологічна підтримка, а ветеранам і ветеранкам із втратою зору – повноцінна адаптація та перекваліфікація.

"Це може бути здобуття іншої вищої освіти. У нас був випадок, коли ветеран вирішив вступати в університет для здобуття психологічної освіти. Інший - з нашою допомогою закінчив курс масажистів і працює. Багато хто айтішниками хоче бути надалі", - розповіла менеджер хабу Марина Наконечна.

Як розповідав veteran.com.ua, для ветеранів та ветеранок також працює платформа з працевлаштування  від Young Business Club. Крім перегляду доступних вакансій, тут можна залишити свій запит та отримати допомогу від фахівців.

Фото: з відкритих джерел