В Україні визначили переможців дванадцятої хвилі ветеранського компоненту програми «Власна справа». Гранти на бізнес отримали 54 учасники, серед яких ветерани та члени їхніх родин. Для цього з державного бюджету виділили 25 млн грн.

Про це повідомляють на сайті Кабінету Міністрів України. Там зазначають, що загалом з початку дії програми ветеранам надали вже 800 грантів – в їхній бізнес держава інвестувала 368 млн грн.

Читайте також: Ветеранів навчатимуть, як відкрити власну справу – подробиці

Торгівля і заклади харчування

«В процесі реалізації своїх бізнес-проектів ветерани створять півтори тисячі нових робочих місць. 70% переможців програми запросили на власну справу грант до пів мільйона гривень», - розповідає заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Вона зазначає, що гранти беруть і ветерани, і члени родин учасників бойових дій. Серед 54 переможців останньої хвилі –25 учасників бойових дій та 29 близьких ветеранів. 42 переможця отримали грант розміром до 500 тис. грн, десять - до 250 тис. грн, а два - до 1 млн грн.

Найбільше грантоотримувачів – з Вінницької, Київської, Львівської та Житомирської областей.

Найпопулярніші сфери для бізнесу ветеранів:

• оптова та роздрібна торгівля,

• переробна промисловість,

• тимчасове розміщення,

• організація харчування.

Читайте також: ФОП чи ТОВ: яку форму ведення підприємницької діяльності обрати ветеранам

Умови програми

Відповідно до умов програми отримати грант можуть учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя.

Сума допомоги залежить від кількості людей, яких планують працевлаштувати захисники.Це може бути:

• до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;

• до 250 тис. грн та до 500 тис. грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

Якщо особа подає заяву на грант від 500 тис. грн до 1 млн грн, вона має бути зареєстрована як ФОП не менше, ніж три роки. Крім того, в такому разі допомога надається на умовах співфінансування – 70 % від суми забезпечить держава, а 30 % - власник бізнесу.

Заявки на отримання гранту подаються через портал «Дія» разом з бізнес-планом.

Нагадаємо, кошти на придбання житла отримають близько 2,5 тис. ветеранів.

Фото: з відкритих джерел