Влітку цього року в Україні у мобільному застосунку з’явилося електронне посвідчення ветерана. А вчора, 8 жовтня, цифровий документ офіційно отримав роль основного, що підтверджує його статус (учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни) та члена родини загиблого. Паперовий аналог відтепер можна буде отримувати лише за бажанням.

Про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів України.

Читайте також: Посвідчення ветерана в Дії - топ-5 помилок при завантаженні та як їх вирішити

Відповідні зміни до чинного законодавства передбачені законопроєктом №11376 від 24.06.2024 "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо уточнення деяких норм Закону". Його напередодні ухвалила Верховна Рада України.

“Перехід до е-Посвідчення, як основного документа, сприятиме прискоренню надання послуг, зменшить час на перевірку статусу, що поліпшить якість обслуговування ветеранів та їхніх сімей. А отримати паперове посвідчення можна буде за бажанням, - зазначила міністерка у справах ветеранів України Наталія Калмикова. - Дякую Уряду, профільному парламентському Комітету та усім народним депутатам за підтримку цього важливого закону".

Зауважимо, що до цього роль основного мало паперове посвідчення, а електронне могло бути сформоване на його основі. Тепер же ситуація зміниться докорінним чином, і ветеренам та ветеранкам буде достатньо мати лише е-Посвідчення в Дії.

Перехід до цифрових документів сприятиме більш ефективному веденню документації для організацій та установ, зменшенню витрат на друкування та зберігання "традиційних" посвідчень. Також це полегшить надання адмінпослуг ветеранам і ветеранкам, а доступ до соціальних гарантій для них зробить більш швидким і ефективним.

Нагадаємо, інколи під час завантаження е-Посвідчення ветерана в Дії виникають помилки через неточність чи недостатність вказаних у них даних. Щоб виправити ситуацію, захисникам і захисницям необхідно подати спеціальну електронну заявку.

Фото: з відкритих джерел