Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб (раніше – помічники ветеранів) вже працюють  у деяких регіонах, а незабаром – з’являться по всій території України. Це спеціально навчені люди, які першими після родини та коханих зустрічатимуть захисників та захисниць після повернення з фронту та допомагатимуть їм реінтегруватися в цивільне життя.

Вони діятимуть від місцевої влади, матимуть офіційну професію та отримуватимуть за свою роботу зарплатню.  Чим саме займатимуться та хто може стати фахівцями із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, розповідає veteran.com.ua.

Чому важлива підготовка фахівців із супроводу ветеранів

Пілотний проєкт з підготовки помічників ветеранів профільне міністерство запустило в 2023 році, а навесні поточного – вирішило його переформатувати. Так у Національному класифікаторі України у розділі "Професіонали" в групі "Професіонали в галузі соціального захисту населення" з’явилася професія "Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб". Вони мають працювати у кожній міській та селищній раді.

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів - на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими

"Всі потреби, що виникають у ветеранів та ветеранок в рамках переходу від військової служби до цивільного життя, повинні знаходити фахову підтримку та допомогу, яка може бути забезпечена саме таким фахівцем із супроводу. Насамперед мова йде про індивідуальний професійний супровід, спрямований на допомогу нашим захисникам та захисницям в отриманні ними зокрема реабілітаційних, психологічних, освітніх та інших послуг", – прокоментував цю подію заступник міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір.

Кабміном вже ухвалено постанову про порядок використання субвенції на реалізацію фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, є урядове рішення про використання бюджетних коштів на їхню професійну адаптацію. Щоб такі спеціалісти масово почали роботу в усіх регіонах України, ще необхідно прийняти постанову про порядок оплати праці та функціонування самої інституції. Ймовірно, це станеться наприкінці липня, а на початку серпня уже буде відкрито набір фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, їхнє тестування та навчання. У такому випадку вже восени 2024 року вони розпочнуть виконання своїх функціональних обов'язків.

Читайте також: "Зелене світло" професійній адаптації ветеранів за бюджетні кошти – Уряд ухвалив постанову

"Беручи до уваги кількість учасників бойових дій і ветеранів війни, яку маємо, то ми плануємо працевлаштувати 11 тисяч фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих. Зокрема, до кінця цього року відберемо три тисячі. Далі будемо дивитися за потреби. Якщо кількість ветеранів збільшуватиметься і потрібно буде збільшення кількості фахівців, ми зможемо це робити", - зауважив в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Хто може стати фахівцем із супроводу ветеранів та чим займатиметься

Планується, що працювати за цією професією будуть люди, які мають освіту не нижче рівня бакалавра за певними напрямами – педагогіка, право, охорона здоров’я, публічне управління та адміністрування, соціальна робота, соціальна й поведінкова наука. Також пропонуватимуть долучитися тим, хто брав участь у проєкті з впровадження помічника ветерана – ці спеціалісти за необхідності зможуть отримати відповідну освіту.

Один фахівець вестиме до 35 справ на місяць, тобто, обслуговуватиме близько 100 людей (якщо рахувати ветеранів з членами родин). Заробітна плата такого спеціаліста становитиме близько 18 тисяч гривень на місяць.

Читайте також: Ветеранів запрошують стати героями нового документального фільму – як взяти участь

Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб працюватимуть за принципом "рівний  - рівному". Вони здійснюватимуть індивідуальний професійний супровід колишніх захисників та захисниць і членів їхніх сімей - зокрема, надаватимуть консультації з питань:

- працевлаштування та навчання;

- аспектів соціального захисту та реабілітації;

- покращення стану здоров’я;

- та загалом – з реалізації прав та пільг у різних сферах.

Нагадаємо, в Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах. Як користуватися новим сервісом, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: з відкритих джерел