Більше року тому в Україні розширили проєкт «єРобота» - у ньому з’явилися грантові можливості для ветеранів та їхніх родин. З цього часу гроші на відкриття чи розвиток власної справи отримали вже 623 підприємці.

Як повідомляє Міністерство економіки України, усього держава виділила на гранти ветеранам 280 млн грн. Там розповідають, що найчастіше колишні військові розвивають бізнес у сфері оптової та роздрібної торгівлі, тимчасового розміщування й організації харчування, сільського господарства та надання інших видів послуг.

Читайте також: Українці можуть підтримати бізнес ветеранів – як знайти заклад у своєму місті

Ще понад 70 людей отримали гранти

Нещодавно, за підсумками восьмої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів, визначили ще 71 переможця. Вони отримають 34 млн грн на започаткування або розвиток свого бізнесу.

«За підтримки держави вони зможуть розпочати власну справу, або розвивати діючі підприємства, інвестувавши грантові кошти в нове обладнання чи устаткування, щоб збільшити обсяги або асортимент продукції чи послуг, опановувати нові напрямки бізнесу. При цьому отримувачі грантів створять понад 1200 робочих місць, в тому числі й для своїх побратимів», - розповіла заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Серед 71 переможця – 41 учасник бойових дій та 30 членів родин ветеранів. 53 переможця отримали грант розміром до 500 тис. грн, 13 – до 250 тис. грн, п’ять – до 1 млн грн.

Найбільше грантоотримувачів – з Львівської, Київської, Житомирської, Вінницької, Рівненської областей та міста Києва.

Читайте також: 100 сучасних професій – на Дніпропетровщині ветеранам пропонують пройти безкоштовне навчання

Умови участі

У Міністерстві економіки нагадують, що учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

• до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;

• до 250 тис. грн та до 500 тис. грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно;

«При отриманні гранту від 500 тис. грн до 1 млн грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж три роки. Окрім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти в свою справу 30% власних коштів, а 70% коштів надасть держава у вигляді гранту», - розповідають у відомстві.

Заявки на отримання гранту разом з бізнес-планом можна подати через портал «Дія».

Нагадаємо, також для ветеранів та їхніх родин діє національна освітньо-грантова програма "Траєкторія" - її учасники можуть пройти навчання та отримати грант у розмірі 100 тис. грн.

Фото: з відкритих джерел