Війна триває, все більше українців отримують статус ветеранів та після звільнення зі служби шукають цивільну професію. Та чи готові наразі роботодавці працевлаштовувати колишніх військових, яку роботу їм пропонують та скільки вакансій є на ринку?

На ці питання відповіли у дослідженні Work.ua. Там проаналізували, як змінюється ставлення до цієї категорії працівників та вказали на основні тенденції.

Читайте також: Як ветеранам описати бойовий досвід у резюме – корисні поради

Роботи стало більше

Так, у 2024 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 82%.

«При розміщенні вакансії на сайті Work.ua роботодавець може позначити її фільтром «Для ветерана». Якщо у лютому 2022 року таких пропозицій роботи було 3 229, то у червні 2024 — вже 12 334. Тобто їхня кількість зросла майже у чотири рази», - розповідають автори дослідження.

Там вважають, що на ситуацію міг вплинути дефіцит кадрів, з яким стикнулися роботодавці, а також постійне обговорення теми працевлаштування ветеранів у громадськості. Проте, поки що вакансій для ветеранів все одно мало — лише 11% від усіх пропозицій роботи.

Читайте також: Як ветерану отримати мільйон на бізнес – для захисників запустили освітній серіал

Стереотипно «чоловічі» професії

Крім того, здебільшого ветеранам рідко готові надавати посади керівної ланки. В переліку пропозицій в основному – стереотипно «чоловічі» спеціальності, серед яких більшість – робітничих.

Так, найрідше вакансії ветеранам пропонують у категоріях «Топменеджмент, керівництво вищої ланки» (менш як 6% вакансій) і «Краса, фітнес, спорт» (3%).

У десятку посад, які найчастіше позначають відповідними для ветеранів, потрапили:

• водій (1 131 пропозиція роботи у червні);

• менеджер з продажу (714);

• продавець-консультант (615);

• вантажник (465);

• касир (421);

• менеджер по роботі з клієнтами (397);

• інспектор відділу охорони (359);

• експедитор (291);

• різноробочий (290);

• комірник (274);

• кухар (230).

Проте, більшість з посад у цьому переліку (сім із десяти) збігаються із десяткою найзатребуваніших вакансій на загальному ринку праці. Наступні десять найпопулярніших посад для ветеранів також майже всі робітничі. Це бухгалтер, прибиральниця, слюсар, електрик, торговий представник, оператор АЗК, оператор контакт-центру, провізор, швачка.

Крім того, часто роботодавці ототожнюють вакансії для ветеранів з роботою для людей з інвалідністю, хоча військові можуть звільнятися зі служби не тільки через важкі поранення. Так, майже 70% вакансій для ветеранів позначені також як «Для людей з інвалідністю». Також у 51% вакансій для ветеранів не вимагається досвід, 15 % – з неповною зайнятістю, а 7 % - це дистанційна робота.

Читайте також: Ветеранів запрошують на професійні курси та кар’єрні консультації – подробиці

Які області в лідерах

В абсолютних числах найбільшу кількість роботи ветеранам пропонують на Київщині, а також у Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Івано-Франківській областях.

У цих регіонах взагалі найбільше вакансій на ринку праці. Проте, якщо проаналізувати частки вакансій для ветеранів у кожній області, в лідерах – Херсонська, Тернопільська, Львівська та Миколаївська області.

Натомість найменша частка роботи для ветеранів –  на Донеччині, Харківщині та Полтавщині.

Читайте також: Від будівництва до штучного інтелекту: ветерани можуть безкоштовно опанувати 11 сучасних професій

Умови та адаптація для ветеранів

Крім того, у грудні 2023 року Work.ua презентував інструмент самооцінки для організацій — чекліст «Наскільки ваша компанія готова брати на роботу ветеранів». Наразі його пройшли понад 2 тис. компаній.

Він показав, що наразі 37 % компаній з тих, що пройшли опитування, готові виділяти ресурси на працевлаштування ветеранів, в тому числі створювати інфраструктуру безбар’єрності та змінювати корпоративну культуру. Ще 48% готові робити це частково.

47% компаній в описах вакансій зазначають, що відкриті до найму ветеранів, а 42% мають вакансії, де ветеранам надається перевага.  Програму медичної та психологічної реабілітації для захисників, яка включає пропозиції позаробочої активності, мають лише 8 % роботодавців. Проте, у 18 % компаній є ефективна програма адаптації для нових співробітників, яка враховує потреби ветеранів.

Також у 55% компаній є можливість працювати за гнучким графіком чи гібридним режимом роботи, а у 60 % - є практика, коли за кожним новим співробітником (не тільки за ветеранами) закріплюють людину, яка допомагає адаптуватися на робочому місці.

Крім того, у 37% компаній вже існує політика безбар’єрності та інклюзивності, а у 70%  – заборонені дискримінаційні практики.

Нагадаємо, в Україні планують підготувати та працевлаштувати 11 тис. фахівців із супроводу ветеранів.

Фото: з відкритих джерел