24 лютого 2022 року для українського захисника та ветерана родом з Рівного Олександра Будька (позивний – Терен) мав бути останнім робочим днем у Києві. Однак зранку він почув гучні вибухи, і його життя докорінним чином змінилося. Професію він дійсно змінив – став на захист Батьківщини. За кілька місяців отримав важке поранення під час боїв на Харківщині та втратив обидві ноги.

Однак це не зупинило "впертого чоловіка", як сам себе називає 28-річний ветеран. Олександр швидко відновився, написав книгу про свій бойовий шлях та почав займатися громадською діяльністю. А ще  - став ведучим інклюзивного шоу "Відвал ніг або All інклюзив", а восени 2024 року з’явиться на телеекранах як головний герой нового сезону "Холостяка".

"Фортуна на війні грає велику роль"

Після початку повномасштабного вторгнення Олександру кортіло не просто стати на захист рідної України, а опинитися в самому центрі подій  - у зоні бойових дій. Тому він доєднався добровольцем до батальйону "Карпатська Січ" та воював у гарячих точках фронту. Поранення, яке повністю змінило його життя, отримав 24 серпня 2022 року на Харківщині. Пригадує, що в той день не мав жодного поганого передчуття. Навпаки – був у піднесеному настрої, що є невід’ємним учасником подій, що відстоюють незалежність України.

Читайте також: З Києва до Борисполя – пішки: ветеран на протезі зібрав 650 тис. грн для побратима

У той день захисник приліг перепочити в окопі, поки разом з побратимами очікував на нові координати для подальшої бойової роботи. Лежати в одній позиції йому заважало сонячне світло, тож вирішив змінити положення голови та ніг навпаки. Ймовірно, це й врятувало його життя, адже вже за кілька хвилин в ту частину окопу, де до цього була голова, прилетів ворожий снаряд. Так волею випадка чоловік залишися живим, однак втратив обидві ноги.

"На мій погляд, фортуна грає велику роль, особливо, на війні. Ніколи не знаєш, що чекає на тебе чи друзів: хтось може залізти в найглибший бліндаж, і його там спіткатиме смерть. А хтось може ходити без каски та броніка під обстрілами, та нічого не буде, - вважає Олександр. – Але фортуна закінчується, коли людина рятується другий, третій, четвертий раз. А на п’ятий – вже гине".

Відновитися вдалося за три місяці

Після важкого поранення та стабілізації стану неподалік фронту для Олександра почалися "мандрівки" лікарнями. Він побував в кількох шпиталях, зокрема, в Полтаві. Туди вже в перший день перебування приїхав його друг з Рівного, який доглядав за чоловіком та підтримував. Також не впасти духом допомагали батьки та інші близькі люди.

Згодом Терена перевели в шпиталь до столиці. За його словами, саме тут почалося лікування та реабілітація за чітким планом на найвищому рівні. Загалом йому довелося пройти дев’ять операцій, однак приблизно через три місяці після поранення він вже встав на протези. Своє відновлення вважає дуже швидким – у порівнянні з історіями інших захисників з ампутаціями.

"Будучи ще в шпиталі, я почав шукати інформацію (щодо протезування – ред.). Так трапилося, що коли я був на прогулянці ще в кріслі колісному, до мене підійшов тепер вже мій друг Андрій (Овчаренко – ред.) -  директор центру  протезування "Без обмежень".  Він приходив до когось у гості у шпиталь та пообіцяв мені зробити ноги. Потім покликав свого заступника Руслана, а він  - на двох протезах. І тоді я подумав, що нема чого хвилюватися, і я буду ходити", - поділився Олександр.

Читайте також: Наближає Перемогу на двох протезах - ветеран із Запоріжжя розповів, як повертається до цивільного життя

За його словами, йому "пощастило" мати низьку ампутацію, тож шансі на повне відновлення були високі. Протези отримав швидко – за державною програмою.  А ще має дві змінні пари для занять спортом – кросфіту та бігу. Однак користуватися ними поки що важко.

Бізнес починає змінюватися заради людей з інвалідністю

На початку 2024 року Олександр Будько став ведучим інклюзивного розважального тревел-шоу "Відвал ніг або All інклюзив". Проєкт, продюсеркою та ідейною натхненницею якого виступила стендап-комікеса, сценаристка Наталя Гаріпова, має на меті перевірку різних міст та місць на предмет доступності для людей з особливими потребами.

"Початково і зараз наша ціль – змінити стигми людей щодо ставлення до людей з інвалідністю, ветеранів, до простору навколо себе, - пояснює чоловік. – Щоб у суспільстві зрозуміли, що людина з інвалідністю не є чужорідним тілом, яке просто тут "тусується". Насправді ми всі потребуємо безбар’єрності   - мами з візочками, чоловік з важкими сумками, людина на милицях, бабусі, дідусі, адже всі вони є маломобільними групами населення. Якщо буде безбар’єрно, якщо ви вільно зможете зайти в двері, як і інша людина – заїхати, ви ж не відчуєте від цього нічого поганого?".

У рамках проєкту вже вийшло кілька роликів на Youtube, а загальна кількість переглядів перевалила за три мільйони. Крім того, Олександр та команда отримали сотні позитивних відгуків від глядачів, які завдяки відео змінили своє ставлення та переосмислили проблему доступності для інвалідів. За словами ветерана, такі зміни в суспільному прийнятті є дуже цінними, як і те, що подекуди змінюється простір й у фізичному плані. Дехто з бізнесів робить більш широкі входи, доступні вбиральні, зручні для всіх підходи до навколишньої прибудови – тобто, люди не тільки замислюються над темою інклюзивності, але й впроваджують деякі підходи у життя.

Читайте також: "Хочу вивчитися на протезиста" - після втрати ноги захисник Донеччини будує плани на майбутнє

"Люди з інвалідністю – це не окремий підвид. Це такі самі люди, які наповнені життям та хочуть жити повноцінно. Якщо, наприклад, ви дасте їм заміну того, що вони не можуть побачити, відчути руками, - то це для них буде таке саме повноцінне життя, як і для вас. Тому це речі, які необхідні для всіх", - впевнений Олександр.

Про участь у "Холостяку" та нову книгу

У жовтні 2022 року, по "свіжих слідах", Олександр Будько розпочав роботу над власною книгою "Історія впертого чоловіка". Робота про бойовий шлях, поранення та відновлення вже побачила світ, а наразі Терен працює над її продовженням. Про що саме буде друга частина, автор не розповідає: каже, що закінчення цієї історії поки що немає.

Восени 2024 року українські глядачі зможуть побачити ветерана на телеекранах. Він стане головним героєм відомого шоу "Холостяк". Участь у проєкті пояснює кількома причинами:

"Тут є дві мої цілі. Перша  - це нормалізація ставлення до людей з інвалідністю,  формування позитивного  образу ветерана. Думаю, що через шоу вдасться це зробити  на широкий загал. Ну і якщо вдасться знайти людину, яка буде імпонувати, розділяти та підсилювати мої погляди… То це збільшить мої погляди та цінності вдвічі".

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію ветерана Миколи Ворончука, який з біонічним протезом руки збирає дрони.

Фото: соцмережі Олександра Будька, скріншоти з відео