У місті Бобринець Кіровоградської області відкрили реабілітаційне відділення для людей, які постраждали від війни. Безкоштовний курс реабілітації у місцевій лікарні можуть пройти військові, ветерани, а також цивільні.

Як розповідає начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Бобринецької міської ради Марина Кочубей, це спільний проєкт міжнародних донорів та міської влади. Відділення запрацювало на початку літа – його вартість склала більше одного мільйона гривень, з яких близько 900 тис. грн – грантові кошти.

Читайте також: У Кривому Розі розпочнуть заняття з фізичного відновлення для ветеранів – подробиці

Реабілітацію вже пройшло 400 ветеранів та цивільних. Курс розрахований на два тижні і передбачає  три напрямки для відновлення:

• психологічна допомога та лікувальний масаж,

• фізіотерапевтичні процедури,

• лікувальна фізкультура та реабілітація.

Лікар ортопед-травматолог Анатолій Крутій розповідає: «Найчастіше тут ми допомагаємо з травмами опорно-рухового апарату, це травми верхніх, нижніх кінцівок, стани після операцій, після операцій на хребті. У результаті реабілітації зменшується больовий синдром, покращується рухливість у пацієнтів, в принципі покращуються результати операції».

Читайте також: Покращують форму та знімають емоційну напругу – у Кропивницькому діє проєкт з реабілітації для ветеранів

Один з тих, хто наразі проходить курс відновлення – ветеран ЗСУ Сергій Колодей. Він був старшим водієм роти, поки два роки тому не отримав поранення у Сєвєродонецьку.

«Як зазвичай, стається приліт, потім нічого не пам’ятаєш, - згадує чоловік. –  Та коли лікуєшся, почуваєш себе нормально».

У майбутньому реабілітаційне відділення планують розширювати. Там триває ремонт, а згодом розмістять кімнати для фізіо- та механотерапії.

Нагадаємо, в Україні вийшов фільм про відновлення військових, звільнених з полону.

Фото: з відкритих джерел