В Україні підбили підсумки шістнадцятої хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів. Цього разу переможцями стали 69 учасників, серед яких захисники та захисниці, а також їхні дружини та чоловіки.

Як розповідає заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, на реалізацію своїх ідей вони отримають 35 млн грн. 50 переможців виграли грант розміром до 500 тис. грн, 12 — до 250 тис. грн,  а сім  — до 1 млн грн.

Читайте також: Громадські організації та медзаклади можуть отримати грант на проєкти з реабілітації ветеранів – подробиці

Торгівля та організація харчування

Серед 69 переможців – 36 учасників бойових дій,  37 членів родин ветеранів і три особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни. Найбільше серед них – мешканців Львівської, Житомирської, Вінницької та  Хмельницької областей.

Крім того, у міністерстві зазначають, що найчастіше ветерани та їхні рідні обирають такі сфери діяльності:

• оптова та роздрібна торгівля,

• переробна промисловість,

• тимчасове розміщування,

• організація харчування.

Усього за програмою «Власна справа» гранти отримали вже 1 029 ветеранів та членів родин учасників бойових дій.

«Загалом держава інвестує через гранти у бізнес ветеранів та членів їхніх родин майже пів мільярда гривень. Це інвестиції у відкриття понад 300 нових підприємств в різних галузях та розширення діяльності майже 700 компаній, які планують збільшити обсяги виробництва або розвивати нові напрямки», - розповіла Тетяна Бережна.

Вона також зазначила, що під час розвитку бізнесу ветерани - отримувачі грантів мають створити 2 тис. нових робочих місць.

Читайте також: Більше мільйона на бізнес: на Житомирщині ветеран Олег Лось відкрив кафе на грантові кошти

Умови програми

У відомстві нагадують – отримати гранти можуть учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або другий з їх подружжя. Заявки подаються через портал «Дія» разом з бізнес-планом.

Претендувати можна на такі суми:

• до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  — для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;

• до 250 тис. грн та до 500 тис. грн — для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

Крім того, отримати гранти від 500 тис. грн до 1 млн грн можуть тільки ветерани, які зареєстровані як ФОП не менше ніж три роки. Вони надаються на умовах співфінансування: 70 % коштів надасть держава, а 30 % - має виділити на власну справу ветеран.

Нагадаємо, військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні.

Фото: з відкритих джерел