У десяти областях України запускають новий проєкт для ветеранів, ветеранок, їхніх родин та близьких загиблих героїв. У рамках ініціативи, що фінансується Євросоюзом та впроваджується МОМ (Міжнародною організацією з міграції) разом з Міністерством у справах ветеранів, 170 осіб зможуть пройти професійні курси, а 50 ветеранських бізнесів отримають підтримку.

Читайте також: Ветеранки-підприємниці можуть отримати грант у 150 тис. грн - умови конкурсу "Створюй своє"

Проєкт триватиме до лютого 2026 року та матиме загальний кошторис у шість мільйонів євро, передає veteran.com.ua з посиланням на МОМ.

"Підтримка ветеранів, їхніх родин та родин загиблих є важливою для побудови майбутнього України. ЄС пишається тим, що надає необхідну допомогу для працевлаштування, відкриття бізнесу, а також психосоціальну підтримку та підтримку заходів із підвищення обізнаності, - наголосив  директор Служби інструментів зовнішньої політики Євросоюзу Пітер М. Вагнер. - Справжнє відновлення та відбудова можливі лише разом із тими, на чиє життя так глибоко вплинула війна, і ми хочемо зробити свій внесок у те, щоб це сталося".

Проєкт охопить десять областей України: Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Одеську, Вінницьку, Хмельницьку, Івано-Франківську, Львівську, Київську та Чернігівську. В його рамках заплановані різні заходи та активності. Вони будуть спрямовані зокрема на:

- сприяння працевлаштуванню (через організацію ярмарків вакансій, інформаційні кампанії) та навчанню ветеранів (170 осіб пройдуть професійні курси);

- допомогу ветеранському бізнесу (гранти та технічну підтримку отримають 50 підприємств);

- покращення ментального здоров’я (зокрема, будуть підготовані відповідні фахівці у регіонах);

- підтримку громад на шляху реінтеграції ветеранів і ветеранок.

Читайте також: Ветерани можуть працевлаштуватися в Національне агентство з питань запобігання корупції – умови

Крім того, технічну допомогу отримають десять урядових інституцій (типу Центрів надання адміністративних послуг),  а їхні співробітники пройдуть тренінги в рамках проєкту. Міністерство у справах ветеранів отримає підтримку із діджиталізації збору, аналізу та візуалізації даних.

Нагадаємо, в Україні оголосили конкурс з підтримки ветеранського бізнесу "Варто 11.0".

Фото: МОМ