Ветерани, ветеранки, родини загиблих захисників і захисниць, а також деякі інші категорії українських громадян можуть безкоштовно отримати професійну адаптацію. Вона передбачає як перепідготовку та підвищення кваліфікації, так і опанування нової спеціальності на основі здобутого раніше ступеня освіти.

Читайте також: Опанувати професію та долучитися до відновлення України -  для ветеранів створили новий курс


Хто може отримати послугу

Направлення на професійну адаптацію видається структурними підрозділами з питань соціального захисту районних державних адміністрацій, виконавчими органами міських рад міст обласного значення, сільськими, селищними, міськими радами об’єднаних територіальних громад. Отримати їх можуть:

- ветерани і ветеранки;

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та члени їхніх родин;

- сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць, ветеранів і ветеранок;

-  постраждалі учасники Революції Гідності.

Читайте також: Ветерани можуть безкоштовно вивчати англійську мову на дистанційних курсах – подробиці

Професійна адаптація організовується та здійснюється за кошти державного бюджету. Громадянам такі послуги надаються одноразово в порядку черговості.  Це може бути:

1. Первинна професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації за робітничими професіями;

2. Отримання іншої спеціальності на основі раніше здобутої вищої освіти, підвищення кваліфікації, спеціалізації, зокрема, зі скороченим терміном навчання;

3. Отримання магістерського рівня вищої освіти на основі здобутого раніше бакалаврського. При цьому вартість навчання не може перевищувати 15-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні - 45 420 грн).

Як отримати направлення на професійну адаптацію

Як зазначається на порталі Дія, щоб скористатися послугою, ветеранам і ветеранкам необхідно звернутися до органу соцзахисту за місцем проживання особисто або електронною поштою. При цьому подається пакет документів:

- заява;

- копія індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);

- копія документа, який підтверджується належність до категорії осіб, на яких поширюється послуга;

- копія посвідчення, що підтверджує наявність одного зі статусів отримувача послуг;

- копія свідоцтва про шлюб, для дітей  - свідоцтва про народження (для членів родин, які мають право пройти професійну адаптацію безкоштовно).

Документи обробляються органом соцзахисту, а протягом десяти робочих днів заявник має отримати направлення на професійну адаптацію з урахуванням висновків професійної орієнтації. Зауважимо, що ті, хто протягом трьох років проходив професійне навчання, перепідготовку, підготовку, підвищення кваліфікації (зокрема, за ваучером на навчання), скористатися послугою не зможуть.

Нагадаємо, в Україні запустили освітній портал для ветеранів. На ресурсі зібрані сотні можливостей для навчання.

Фото: з відкритих джерел