Звільнення з військової служби – відповідальний, важливий, а подекуди, й дуже очікуваний крок на шляху ветерана або ветеранки. Тому від потребує підготовки – як емоційної, так і юридичної, адже перехід до цивільного життя може бути дещо складним.

Читайте також: Ветерани вимагають прийняття закону про демобілізацію - коли може бути ухвалено документ

Тож, щоб не витрачати ресурси на перехідний період, необхідно чітко дотримуватися норма чинного законодавства, своєчасно подавати документи та знати, до кого можна звернутися по допомогу. Детальніше про процес читайте в матеріалі veteran.com.ua.

Як підготуватися до звільнення з військової служби

Підготовка документів на даному етапі шляху до мирного життя може здаватися складною, але це необхідний крок для забезпечення майбутнього ветерана чи ветеранки. Перш за все, треба написати та подати рапорт керівництву. Під час звільнення військовому мають видати:

- припис та службову характеристику;

- грошовий і речовий атестат (якщо звільняють у запас);

- медичну книжку (для деяких посад);

- копію розрахунку вислуги років служби.

Читайте також: "Життя після звільнення існує" -  ветеран Артур Войтюк розвиває кавову компанію у Хмельницькому

Одним з важливих аспектів після демобілізації є виплати та грошові компенсації – вони допоможуть ветерану чи ветеранці під час переходу до цивільного життя, а також підтримають родину:

- особам, які звільняються за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% від місячного грошового забезпечення за кожний повний рік служби;

- тим, кого призивали на службу піж час мобілізації, - одноразова допомога в розмірі 4% від місячного грошового забезпечення за кожний календарний місяць служби (не менше 25% від місячного грошового забезпечення).

Інші види грошової допомоги ветеранам і ветеранкам

Звільнені з військової служби мають право на компенсацію вартості неотриманого речового майна. Для цього необхідно отримати довідку про вартість речового майна від речової служби військової частини.

Ще один вид виплат – матеріальна допомога на соціально-побутові питання. Кошти виплачуються в розмірі місячного грошового забезпечення за наявності підстав, таких як смерть близьких родичів, серйозне захворювання або довготривала реабілітація. Щоб отримати допомогу, необхідно подати рапорт із зазначенням підстав та наданням документів, що це підтверджують. Виплати затверджуються командиром військової частини відповідним наказом.

Читайте також: "Людина після служби – не сміття": майбутній "Холостяк" Олександр Будько розповів про життя ветеранів з інвалідністю

Також ветерани  і ветеранки можуть отримати компенсацію за невикористану відпустку. Йдеться про дні основного щорічного або додаткового відпочинку, які військовий під час служби "не відгуляв".

Емоційна сторона звільнення

Перехід від військового життя до цивільного – не просто формальність, але й значний емоційний крок. Ветерани і ветеранки залишаються без підтримки побратимів, а їхня буденність суттєво змінюється. Однак попри складнощі, цей період відкриває нові перспективи та можливості.

На шляху до мирного життя, звісно, чималу вагу має підтримка близьких та родини, друзів. Однак, якщо військовому чи військовій нова реальність дається нелегко, не варто відмовлятися від допомоги фахівців. Консультації з юристами, психологами та спілкування в колі однодумців допоможуть впоратися з труднощами та налаштуватися на нове життя.

Читайте також: "Покращуємо якість життя ветеранів" - фонд "Після Служби" надає кошти на реабілітацію, освіту і допомогу юристів

"Звільнення зі служби — це не кінець, а початок нового етапу —  шляху ветерана. Це можливість розпочати новий розділ у вашому житті, знайти нові можливості й реалізувати свої мрії. Пам’ятайте, що ваша служба залишиться вічно у ваших та наших серцях, а ваша мужність і самовідданість будуть прикладом для нас усіх", - нагадує експерт Українського ветеранського фонду, адвокат Олена Липівська.

Фото: з відкритих джерел