Українські ветерани виступили з вимогою до депутатів терміново прийняти закон щодо демобілізації військових. У першу чергу йдеться про поранених захисників та захисниць, а також старших за віком – близько 50 років. Колишні оборонці вважають, що народні обранці мають визначити та офіційно закріпити порядок, терміни та послідовність демобілізації військових.

Читайте також: Демобілізація після полону – військовий розповів, як звільнитися зі служби та які проблеми виникають на шляху

"Демобілізація – перший та основний крок до встановлення справедливості. Нагадаємо: у 2015 році, під час АТО, при наявній нестачі особового складу в ЗСУ проводилися паралельно як мобілізація, так і демобілізація. Демобілізація тоді проводилася хвилями – поступово місця тих, хто воював з перших днів АТО, займали мобілізовані, - зазначили в телеграм-каналі "Спілки ветеранів АТО/ООС". -  І зараз вкрай необхідно нарешті відпустити додому воїнів, які з весни 2022 року захищають Україну: в першу чергу тих, хто поранений, і тих, хто віком вже за 50 років. Звичайно, не всі з них, можливо, бажають бути демобілізованими, але все це треба встановлювати, визначати необхідну кількість та черговість, проводити опитування серед військовослужбовців, складати реєстри, готувати алгоритм заміни їх".

Демобілізація військових: чому досі не прийнято закон

Питання звільнення захисників та захисниць в Україні назріло вже давно, адже понад два роки великої війни виснажило наших бійців, і вони потребують заміни та відновлення. Відповідне рішення підіймалося під час розгляду нового закону про мобілізацію, однак навесні поточного року було виключено з документа нібито за ініціативи Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та міністра оборони Рустема Умєрова. До вилучення передбачалося, що демобілізація відбуватиметься через 36 місяців служби.

Читайте також: "В Україні провальна ветеранська політика" - захисник Артем Баген розповів, як тричі звільнявся з армії

У  свою чергу парламентський комітет з питань нацбезпеки і оборони оголосив про намір розробити окремий законопроєкт про демобілізацію. Документ має бути готовим протягом восьми місяців (від квітня 2024 року). Проте наразі, через майже три місяці, немає навіть приблизних обговорень його положень.

Демобілізації бути: за яких умов та коли

За словами секретаря парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Романа Костенка, до теми демобілізації нардепи можуть повернутися наприкінці цього літа. Однак для цього є умова – збереження нинішніх темпів мобілізації:

Їх [представників Генштабу] задовольняє кількість мобілізованих, яка навіть перевищує очікування. Вони сподіваються, що ця тенденція зберігатиметься", - наголосив він.

Роман Костенко також зауважив, що розгляд законопроєкту про демобілізацію військових Верховна Рада України може розпочати наприкінці літа – на початку осені. А ухвалення документа, за його оцінками, можливе вже у жовтні.

Схожі перспективи озвучила й народна депутатка, членкиня комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз:

"Була досягнута домовленість, що Генштаб і Міноборони будуть відслідковувати протягом 3-4 місяців динаміку здійснення мобілізації за новим законом. Якщо вона буде мати таку ж позитивну характеристику, як за травень та червень, тоді у жовтні має бути поданий відповідно розроблений законопроєкт щодо звільнення з військової служби в час дії воєнного стану, щоб він був розглянутий своєчасно та ухвалений депутатами".

Читайте також: В Україні запустили чат-бот "Армія+" для військових, ветеранів та їхніх сімей - як користуватися

За її словами, Міноборони і Генштаб ЗСУ прагнуть, щоб від грудня відповідний закон вже набув чинності. Тоді, ймовірно, демобілізації підлягатимуть оборонці після 36 місяців безперервної служби, 18 з яких були за бойовими розпорядженнями.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому суспільство стигматизує ветеранів і як з цим боротися.

Фото: з відкритих джерел