Олександр Будько (позивний – Терен) на початку повномасштабної війни добровільно мобілізувався до війська. А вже через кілька місяців життя чоловіка знову кардинально змінилося: він отримав важке поранення на Харківщині та втратив обидві ноги.

Попри серйозну травму, Олександру вдалося досить швидко відновитися та встати на протези. І з цього моменту Терен веде активне життя: він взяв участь  в Invictus Games та продовжує займатися спортом, написав книгу, знімається в кліпах, веде інклюзивне тревел-шоу "Відвал ніг". А восени з’явиться на українських телеекранах в якості головного героя нового сезону "Холостяка".

Військові та ветерани з пораненнями можуть жити своє краще життя

Лікування та реабілітація Олександра після важкого поранення на фронті тривали відносно недовго – вже через три місяці він встав на перші протези, а ще приблизно через три – ходив без милиць. Цьому сприяли фізіологічні особливості, а також бажання чоловіка якнайшвидше "урватися в це життя".  Водночас з тим він відчував певні психологічні складнощі, переживав, чи зможе вільно рухатися на "нових" кінцівках та не міг визначитися, чим займатиметься надалі.

Читайте також: "Люди з інвалідністю – не окремий підвид": історія нового героя "Холостяка", ветерана Олександра Будька

"Я намагався зачепитися за будь-яку пропозицію, за будь-яку можливість. Але пізніше я втішився, тому що я зрозумів і побачив приклади, коли люди ходять на протезах з такою ампутацією, як в мене, навіть з вищою ампутацією. Я побачив, як люди живуть своє життя, як беруть все від цього життя. У мені запалився якийсь азарт до цього життя, і власне, до цих пір він горить", - пригадує чоловік.

Він зізнається, що і до поранення був досить активним, але після фронту з’явилися інші цілі у житті. Незмінним залишилося лише бажання побудувати власну родину – зустріти кохану жінку та виховувати спільних дітей. Не виключено, що своє особисте щастя він знайде саме на шоу "Холостяк": принаймні, Олександр у це вірить. Однак в участі у проєкті вбачає й інші цілі:

"Цей проект дивляться дуже багато, мільйони людей. Це велетенська можливість вплинути на їхній світогляд позитивно, змінити ставлення і до людей з інвалідністю, і до ветеранів. Показати, що люди, що військові, ветерани, які отримують складні поранення, – це не є якісь там чужорідні тіла в нашому суспільстві. А це повноцінні члени суспільства, які живуть абсолютно своє краще життя, навіть краще, ніж це було там до поранення".

"Людина після служби – це не сміття"

Олександр впевнений, що в більшості ветерани – проактивні люди, які на фронті "віддали багато себе", а в цивільному житті готові віддавати ще більше. Тому їх варто залучати до відбудови та відновлення нашої країни.

Читайте також: "Не хотів передати сину війну у спадок" – після ампутації ноги Євгеній Шваб опановує психологію та виступає на подіумі

"Передусім потрібно змотивувати людину, дати розуміння, що в дійсності людина після служби – це не сміття, а ти потрібен нам, потрібен нашому суспільству,  - вважає чоловік. - Держава теж повинна якось спонукати, навчати ветеранів, перекваліфікацію проводити. На щастя, це повільними кроками відбувається, але ще не так масово, бо багато людей про це не знає".

Проте наразі захисники та захисниці, які мають певні обмеження та інвалідність, повертаючись з фронту, стикаються з чималою кількістю проблем, - зокрема, в плані доступності та свободи переміщення. Щоб підсвітити цю тему та спонукати до покращення ситуації, було створено інклюзивне тревел-шоу "Відвал ніг". Олександр Будько об’їжджає українські міста, перевіряючи громадські місця та різноманітні заклади на доступність для людей з особливими потребами.

За словами ветерана, після таких "ревізій" влада та бізнес у деяких населених пунктах прислухаються та починаються певні позитивні зміни. Однак наразі, на жаль, це не є глобальним та системним процесом.

"Ми завжди пропонуємо мерам міст спробувати себе в якості зіркового гостя, і покататися з нами на кріслі колісному по своєму місту. Але поки що єдина людина, яка згодилася, це чернівецький мер. Причому так нормально, сміливо вийшов, зрозумів помилки, сподіваюсь, пропрацюють їх. Але це поки що єдиний випадок", - ділиться Терен.

Він додає, що недоступність та непристосованість навколишнього простору для людини з інвалідністю є дуже болісною та неприємною ситуацією, що може навіть викликати злість та агресію. При цьому такі негативні емоції  - скоріше неприйняття самого себе: "Ти ж хочеш жити своє життя, жити повноцінно, але тобі цього не дають".

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу


Водночас з тим Олександр каже, що люди, не маючи кінцівок та  пересуваючись на кріслах колісних, "живуть своє краще життя". Подивившись випуски шоу "Відвал ніг", люди з інвалідністю в чомусь беруть з нього приклад, вчаться бажанню жити  та надихаються:

"Незважаючи ні на які травми, звичайно, треба любити себе, ще більше себе цінувати і в такому вигляді. І розуміти, що, звичайно, буде, напевно, нелегко в якихось моментах, але це і буде робити міцнішим тебе як людину. Не лише в своїх очах, а й в очах тисячі інших людей. Може, для когось ти будеш прикладом. Люди надихаються. Навіть люди, які не мають інвалідності, вони мені пишуть, що "ви надихаєте".

Нагадаємо, в Україні знімають документальну стрічку "Сталеві". У процесі фільмують весь процес лікування, реабілітації та повернення до цивільного життя ветерана Дмитра Колесника, який на фронті втратив ногу.

Фото: соцмережі Олександра Будька