Знімальна група познайомилась з ветераном Дмитром Колесником, коли після його поранення минуло всього десять днів. Захиснику, який тільки нещодавно втратив ногу, запропонували незвичайний досвід – зафільмувати весь процес лікування, реабілітації та повернення до цивільного життя.

На основі цих матеріалів створять документальний фільм «Сталеві». Так глядачі зможуть побачити весь важкий шлях, який проходять українські ветерани, а інші поранені воїни – зрозуміти, що вони не одні. Про те, як триває робота над стрічкою, для veteran.com.ua розповіла режисерка-постановниця фільму Яна Федосенко.

Читайте також: «Не хотів передати сину війну у спадок» – після ампутації ноги Євгеній Шваб опановує психологію та виступає на подіумі

Футболіст, військовий, ветеран

Режисерка згадує – пошук головного героя був складним завданням. Три місяці тривали кастинги, та коли у лікарні Мечникова в Дніпрі команда познайомилася з Дмитром, стало ясно: він той, хто потрібен, щоб розповісти цю складну історію. Ветеран виявився дуже щирим та відкритим, і швидко «подружився» з камерами.


«Ми одразу зрозуміли, що це наш герой. Він говорить про все, що відчуває, ділиться тим, що на душі. Не всі люди у такому стані можуть не замикатися у собі, а отак, по-людяному, розповідати про свої проблеми, - пояснює Яна Федосенко. – Ми знали, що в Дмитра важке поранення і шлях буде непростим, та хотіли показати всі етапи фізичної та психологічної реабілітації, які він проходить».

Дмитру тридцять, і довгий час свого життя він був професійним футболістом. Грав у відомих українських клубах, серед яких «Кривбас», «Динамо», «Зірка». Подальшому розвитку кар’єри завадила травма ноги, тож потім чоловік вирішив присвятити себе військовій справі. З 2019 року військовий на фронті захищав країну – до поранення сержант служив командиром відділення в Національній гвардії України на східному напрямку. Та 1 квітня цього року в автівку, на якій їхав військовий, поцілив ворожий дрон. З цього часу життя хлопця розділилося на «до» та «після».

Читайте також: Чарки з гільз та маскувальні сітки на будівлі – ветеран створив перше в Києві кафе для військових

Історія ветерана та всієї родини

Через поранення у Дмитра була сильно пошкоджена ліва нога. Тож, коли він прийшов до тями, то розумів, що її у нього вже фактично немає і треба робити ампутацію. Шоком та несподіванкою стало те, що праву ногу, яка теж була травмована, також не вдасться зберегти.

«Біль був настільки потужним, що Дмитро не міг обходитися без знеболювальних, їх вводили кожні півтори години. Постійно виникали якісь супутні захворювання і травми: злам стегна, погано загоювалася права нога, блукаючий нерв, - розповідає Яна Федосенко. – Але разом з ветераном були наречена та мама. Кохана Дмитра Катерина дуже сильно його підтримує, і ми можемо на їхньому прикладі показати, що відбувається в парі, яка переживає такий досвід, що відчуває жінка, як вона може допомогти, які важкі етапи вона теж проходить».

Також під час зйомок фільму ментором для Дмитра став український ветеран Олександр Терен, який має власне шоу «Відвал ніг, або All інклюзив» та перевіряє українські міста на доступність. Колишній військовий, який також втратив обидві ноги, ділиться зі своїм підопічним досвідом, відповідає на його питання та дає поради, як діяти в різних ситуаціях.


Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити": через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

Адаптуватися та прийняти себе

Наразі ветеран закінчує реабілітацію у шпиталі МВС, і тільки почав самостійно пересідати з ліжка на колісне крісло. Це йому давалося дуже важко, бо за декілька місяців м’язи атрофувалися. Щодня Дмитро тренується, щоб покращити результати.

Першим кроком повернення до суспільства для ветерана став челендж з Олександром Тереном. Разом вони перевіряють  місто на доступність, а заодно – соціалізують Дмитра, який три місяці пролежав у палаті. Потім на нього чекає реабілітація в центрі RECOVERY та протезування.


«Вже зараз ми пройшли з ветераном етап з сильними болями, і можемо показати глядачам, як це, як вийти з залежності від знеболювальних, як жити з фантомними болями, які у Дмитра досі є і будуть ще деякий час, - розповідає режисерка фільму. – А найголовніше – як адаптуватися до нового стану і усвідомити, що як раніше більше не буде».

Поки що ветеран ще роздумує, чим займатиметься після реабілітації.

Читайте також: Пережив полон, чотири ампутації і став зіркою TikTok – історія ветерана Данила Мельника

«Все, що з тобою відбувається – це нормально»

Режисерка розповідає, що зйомки фільму, які розпочалися на початку травня, продовжаться до жовтня-листопада, коли завершиться реабілітація головного героя. Фільм знімають за підтримки телеканалу ICTV2 та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Ми прагнемо підтримати ветеранів та показати, що вони можуть адаптуватися, що все можливо. Проте, фільм має бути реалістичним – не треба додумувати, що реабілітація може бути райдужною та легкою. Це не буде «зефірне» кіно – навпаки, всі процеси зняті так, якими вони є насправді і вони дуже важкі», - підкреслює режисерка.

За її словами, для ветерана перегляд фільму має стати, скоріше, сигналом, що все, що з ним відбувається – це нормально, він не один зі своїми проблемами і їх можна вирішити та побороти.

«Крім того, ми сподіваємося привернути увагу суспільства, щоб цивільні знали, що відбувається з ветеранами, як з ними правильно комунікувати. Не тільки кидатися з надмірною допомогою, а й розуміти, що вони прагнуть відчувати себе автономно, хочуть поваги і толерантності, - говорить Яна Федосенко. – В першу чергу, нам потрібно перебудовувати інфраструктуру під людей з інвалідністю, щоб вони не відчували себе відсторонено, коли не можуть кудись потрапити. Бо не всі ветерани мають протези, є багато людей на візках та на милицях».

Читайте також: "Надихає сім’я та віра в перемогу": ветеран, який втратив ноги на фронті, розповів про "Ігри Нескорених" та реабілітацію

Фільм-спостереження

Автори створюють документальний фільм, тому не втручаються, а спостерігають за життям героя. В цьому – і головна перевага стрічки через її реалізм, і головна складність для команди, адже нічого неможливо передбачити.

«Ми знімаємо фільм про живу людину з дуже важкими пораненнями. Тому нам складно було розпланувати роботу – ми робили аналіз, радилися з лікарями, скільки всі етапи можуть тривати: операція, загоювання, фізична реабілітація, тренування, протезування. Всі розуміли, що наші сподівання по часу і постановка плану може піти в корзину. Проте, ми дуже гнучкі, і підлаштовуємося під стан Дмитра, вносимо зміни, - зазначає режисерка. – Фільми про ветеранів в Україні вже були, але в такому довготривалому спостереженні за життям захисника, скоріше за все, ми перші».


Стрічка, як стало зрозуміло за понад три місяці роботи, стане терапевтичною не лише для майбутніх глядачів. Вона вже допомогла самому герою.

«Так Дмитро відчуває себе важливим, адже багато хлопців подивиться його історію і надихнеться. Хтось думає, що зйомки заважають йому під час лікування, але це не так, він  відчуває, що несе важливий меседж у суспільство», - розповіла режисерка-постановниця фільму Яна Федосенко.

Вихід фільму заплановано на осінь цього року, і глядачі зможуть подивитися його на телеканалі ICTV2.

Нагадаємо, снайперка Анастасія Савка після втрати ноги планує повернутися до війська.

Фото: з архіву Яни Федосенко