Навесні 2022 року Данило Мельник мав святкувати випускний у Львівській військовій академії. Студент навчався у виші та навіть не уявляв, що попереду – велика війна, російський полон, а він сам – переживе чотири ампутації та в 19 років стане ветераном.

Та незважаючи на всі випробування, які йому довелося подолати в такому молодому віці, Данило не замкнувся у собі, не зневірився у власних силах, а навпаки, заряджає позитивом усіх навколо. Хлопець розповів, як знімає відео у TikTok, які набирають мільйони переглядів та чим планує займатися після закінчення реабілітації.

Читайте також: Військкомат – фронт – служба в ТЦК: ветеран з Луганщини розповів про іронію долі та свій бойовий шлях

Росіяни обіцяли вирізати очі

Після початку повномасштабної війни Данило брав участь у боях на Київщині. У Бучанському районі потрапив у засідку.

«Це була ніч, і, на жаль, засідка була дуже щільна. Ми понесли дуже великі втрати. Перші прильоти полетіли з танка по моїй машині, у мене була контузія, уламком посікло ноги, - згадує ветеран. – Я  заліг, пересувався далі, ще трошки повів вогонь і знову був постріл з танка. Ще одна контузія і уламками мені зачепило ліву кисть, і трохи праву руку. Я розумів, що швидко втрачаю кров».

Через поранення Данило почав втрачати свідомість у одному з сільських дворів неподалік місця бою. У хлопця були галюцинації – здавалося, що він вже у шпиталі, пройшла евакуація, поруч побратими. Та замість них військового знайшли росіяни.

«Вони ходили по дворах, ламали замки, щось шукали для себе і знайшли мене. Я попросив мене розстріляти, бо не хотів з ними говорити», - розповідає Данило.

Так захисник потрапив у полон. Два тижні він провів у Білорусі та ще два місяці – у Курському СІЗО.

«Я був у дуже поганому стані, мої поранення гнили, думав, що через день-два помру. Але нікого з поранених полонених одразу в лікарню не везли. Всі потрапляли туди тільки в критичному стані, коли вже потрібна була ампутація. Мабуть, вони робили це спеціально», - вважає ветеран.

У росії йому ампутували фаланги пальців на ногах.

«Нас дуже сильно били. Казали – будемо каструвати вас, вирізати очі. Але я тримав моральний дух», - говорить Данило.

Читайте також: Відродження "Фенікса": снайперка Анастасія Савка після втрати ноги планує повернутися до війська

Ролики, батут, велосипед

У квітні 2022 року під час обміну полоненими Данило повернувся в Україну. Лікарі  ампутували йому обидві стопи і одну кисть. На правій руці він має всього один вцілілий палець.

«Я зайняв більш позитиву позицію. Тому що я живий, а життя дісталося мені великою ціною, - говорить ветеран. - Вирішив, що мені все одно на думку інших людей та виставив фото після поранення. Це було для мене досить важке рішення».

Тоді Данило вирішив вести блог у TikTok. Показував перші протези, розповідав, як вчиться управляти біонічною рукою. Спочатку йому було важко просто пересісти з колісного крісла на кушетку, та зараз він виконує вправи, які зможуть повторити не всі люди без ампутацій.

Перші  експерименти  хлопець вирішив зафільмувати TikTok. Зараз він ставить собі челенджі – прокататися на роликах, їздити велосипедом, пригати на батуті.

«Люди дивляться мої відео, їм цікаво, і я хотів би, щоб для всіх подібні кадри стали повсякденністю, бо, на жаль, таких людей в нашій країні буде дуже багато», - наголошує Данило Мельник.

Також Данило бере участь у конференціях з реабілітації та інформаційних компаніях  на підтримку ветеранів з тяжкими пораненнями. Він вже навчився без ніг водити автівку та планує здобути освіту психолога.

«Я хочу вступити на факультет психології та надалі допомагати своїм побратимам. Не хочеться розставатися з військом. Мрію і надалі бути корисним для Батьківщини», - говорить ветеран.

Нагадаємо, ветеран Олександр Будько стане новим героєм шоу "Холостяк" – на війні чоловік втратив обидві ноги.

Фото: з відкритих джерел