Трапляються випадки, коли людині потрібна допомога «тут і зараз», і чекати на запис у психолога – не варіант. Тому для військових, ветеранів, їхніх близьких, а також всіх, хто цього потребує в Українському ветеранському фонді діє гаряча лінія кризової підтримки.

Ветеран і головний психолог лінії Олександр Чаморсов називає прийом дзвінків «нулем» або передовою в наданні допомоги, адже часто це перше місце, куди звертається людина і стабілізувати її стан потрібно швидко. Він розповів , як працюють фахівці та яким чином можна отримати підтримку.

Читайте також: "Є відчуття, що цивільний і військовий - різні світи": ветеран з ампутацією розповів про повернення до мирного життя

Повертатися додому було важче, ніж їхати на війну

Для Олександра війна почалася в 2014 році, адже одразу після нападу росії на українські території він пішов на фронт добровольцем. Воював на Донеччині та Луганщині, а в 2016 році – повернувся додому під час однієї з хвиль демобілізації. Тоді чоловік ще не був психологом та самотужки намагався зрозуміти, як на нього вплинув військовий досвід.

«Майже весь наш підрозділ маленькими частинами повертався додому. Ми всі цього дуже хотіли, мріяли, що ми будемо там робити. Але для мене повернутися виявилося навіть важчим, ніж потрапити в зону бойових дій, - розповідає Олександр Чаморсов. – Тепер я знаю, що з цим стикається багато ветеранів А тоді я не думав, що війна змінює, мені здавалося, що я такий самий, як пішов, а світ навколо мене змінився – став ворожим та перестав мене приймати».

Психолог наводить приклад – під час дороги додому він прислухався до розмов інших пасажирів. Військовий, який їхав з місць, де постійно лунають обстріли, руйнуються домівки та життя людей, хотів почути, як хтось говорив про війну. Натомість всі обговорювали відпустки, курс долару та інші побутові справи.

«Я не розумів, чому так відбувається. Одразу захотілося розвернутися і знову поїхати на фронт. Потім не міг навіть вийти в магазин купити продукти, бо мені було важко знаходитися серед цивільних. Не давали спокою спогади про війну, порушений сон, постійні сни про ці події. Мені здавалося, що в мене щось не те з головою і я почав шукати причини та відповіді», - розповідає ветеран.

Олександр відвідував психологічні тренінги та групи підтримки, а  в 2018 році закінчив магістратуру за спеціальністю «Кризова психологія». Згодом він вже сам брав участь у заходах для ветеранів як тренер та психолог.

Читайте також: Терапія для всієї родини – сім’ї ветеранів запрошують на безкоштовний ретрит

Ходити до психолога – це як лікуватися у стоматолога

Психолог зазначає, що наразі в Україні відбулася певна еволюція у сприйнятті психологічної допомоги, і багато людей усвідомило, що потрібно звертатися до фахівців.

«Це така сама практика, як ходити до стоматолога. Проте людина має усвідомити, що їй потрібна допомога, інакше результат буде мінімальним, - говорить експерт. – Зараз з’явилося багато проєктів, де надають допомогу, запрацювала гаряча лінія, тож у людей є можливість отримати підтримку».

Перед тим, як довіритися фахівцю, Олександр радить дізнатися про його досвід та навчання – побачити диплом та сертифікати. Адже іноді є шанс потрапити в руки некваліфікованого спеціаліста.

«Моя перша спроба була невдалою. Я був у закладі на лікуванні і побачив кабінет психолога. Коли я розповів фахівчині, що через декілька місяців після закінчення служби досі не можу передягтися в цивільний одяг, вона порадила просто купити спортивний костюм. Адже, на її думку, я ходив у військовій формі, бо так зручніше», - розповідає Олександр.

Читайте також: Психологічна допомога жінкам з родин військових та ветеранів: куди звертатися

Як працює гаряча лінія

Телефонувати на гарячу лінію фонду за номером 0-800-33-20-29 можна цілодобово. Туди звертаються і захисники, і ветерани, і люди, які чекають на рідних з фронту, і ті, хто втратив близьких. Також часом телефонують цивільні – психологи опрацьовують усі запити та не відмовляють нікому. Іноді ставлять також юридичні питання – в таких випадках їх перенаправляють до правознавців Українського ветеранського фонду.

Усі звернення анонімні, тож люди можуть розповісти те, що непокоїть і не боятися осуду.

«Приймати дзвінки на кризовій лінії – це «нуль» психології. Це важко, бо спілкування відбувається телефоном, немає зорового контакту, в роботі можна використовувати тільки вербальні прийоми», - наголошує психолог.

Спочатку фахівець визначає запит і дізнається, що саме турбує людину. Потім надається кризова консультація – за  20-30 хвилин потрібно стабілізувати емоційний стан.

«Назвати традиційною психологічною робою це навряд чи можна, це більше емоційна підтримка, надання першої кризової психологічної допомоги. Це як домедична допомога – коли людину забирає швидка, там може не бути можливості робити операції, головна задача – довезти її живою до медичного пункту. Так і в нас – треба стабілізувати, дати розуміння, що з проблемою, яка хвилює, можна впоратися і порекомендувати звернутися до психолога на постійній основі», - говорить фахівець.

Людей, які потребують роботи з психологами, направляють у фонди та організації, які безкоштовно проводять таку роботу.

«Це, наприклад, госпіталь Лісова поляна, фонд «Після служби», консультаційний центр «Відкриті двері» в Києві. Можна зайти на сайт програми «Ти як» і знайти багато контактів. Також рекомендую поставити застосунок для психологічної допомоги «База»», - говорить Олександр Чаморсов.

Крім гарячої лінії, в Українському ветеранському фонді також діє декілька груп підтримки. Одна з них діє для ветеранів, їхніх родин та всіх українців. Зустрічі відбуваються щонеділі та проходять о 19:00 на платформі Zoom. Зареєструватися можна за посиланням . Також функціонує група підтримки для тих, хто зазнав втрати (якщо з часу втрати минуло менш як чотири місяці). Зустрічі групи відбуваються щопʼятниці, о 18:00 онлайн на платформі Google Meet. Перед формуванням групи передбачено індивідуальну консультацію. Записатися необхідно тут .  Ще одна група – терапевтична  - для тих, хто постраждав через війну: людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу. Зустрічі групи відбуваються щочетверга, о 19:00 у Zoom. Запис – за посиланням .

Нагадаємо, в Україні запустили сайт психологічної допомоги для захисників та їхніх родин.

Фото: скріншот з відео