Маленька принцеса-піратка Соломія подорожує у бурхливому морі емоцій та подій, спричинених війною. Її батька поранено, і поки мама допомагає чоловікові на шляху реабілітації, дівчинці доведеться побороти страшне чудовисько та впоратися із власними новими почуттями. І все це – заради того, щоб повернути колишнє щасливе життя..

Таким є сюжет нової книжки дитячої письменниці та засновниці видавництва "Мушля" Тетяни Руменко "Як ти, тату? Люблю тебе, мамо!". Її головними  героями стали сучасні українські герої – родина одеського ветерана Олексія Притули. Чоловік втратив на фронті обидві ноги, проте не здався: після лікування та курсу реабілітації повернувся до роботи ветеринаром.

Читайте також: Перші рядки написав у Харківському шпиталі - ветеран Андрій Каспшишак видав книгу "Легенда про Вільних"

Як книжка допоможе пройти випробування війною та підтримає поранених ветеранів на шляху до цивільного життя, Тетяна Руменко розповіла в інтерв’ю veteran.com.ua.

"Наша співпраця стала подарунком долі"

Ідея книжечки прийшла Тетяні ще на початку повномасштабної війни. Розуміючи, що українські родини переживають надзвичайно важкі часи, письменниця мріяла створити проєкт, який допоможе їм це пережити та підтримає. На обмірковування майбутнього видання вона витратила близько двох років, після чого почала шукати прототипів для своїх героїв.

"Наразі ми живемо в історичні часи, і кожний українець  - герой. І мені, як письменниці, було важливо не вигадувати персонажа, а писати про реальну визначну особистість, - розповідає жінка.  – На якомусь етапі пошуків я розгубилася, бо не могла знайти такого героя, історію якого потрібно було б доповнити лише казковими елементами. І, мабуть, у день найбільшого розпачу на сторінку нашого видавництва "Мушля" підписався Олексій Притула. Мені здається, це була доля".

Тетяна дослідила історію ветерана та написала йому в соцмережі з пропозицією разом з дружиною Юлією та донькою Соломією стати героями книги. Потім була онлайн-зустріч, і жінка приступила до написання чернетки книги. А коли були  погоджені всі деталі з родиною – почала шукати фахового консультанта для психологічної складової свого твору.

Читайте також: "Ветерани мають величезний потенціал" - Марко Мельник після фронту заснував книжкове видавництво

"Як ти, тату? Люблю тебе, мамо!" містить психологічний компонент, і такою я бачила книжечку від самого початку, але не знала, як реалізувати. Мені не хотілося давати банальні поради, я прагнула загорнути їх так, щоб було цікаво і дітям, і батькам, - ділиться Тетяна. – Адже книжечка має на меті підтримати не тільки малечу, але й дорослих. Це така допомога всій родині, всьому нашому суспільстві пережити  жахливі обставини цієї війни".

Впоратися з цим завданням Тетяні допомогла психологиня Юлія Міцна з Благодійного фонду "Голоси  дітей". Разом з авторкою вони вирішили кожний розділ книги поділити  на три частини – опис подій за сюжетом, щоденник головної героїні та пошук шматочків мапи, що містить фахові поради. Разом вони прокладають читачеві шлях до більш стабільного та щасливого стану.

"Ми з таким натхненням працювали разом над книжечкою, що така колаборація для мене – просто подарунок долі. Як видавчині, як авторці, мені здається, що ці пазлики, з яких складалася робота над книгою,  - і герої, і психологічні поради ідеально підійшли один до одного", - каже жінка.

"Хочемо дати можливість ветеранам жити повноцінно"

Усі книжкові проєкти "Мушлі" є багатосенсними: зокрема, мають на меті донести до суспільства ідею, що благодійність  - корисна звичка. "Як ти, тату? Люблю тебе, мамо" не стала виключенням. З продажу кожного примірника, замовленого на офіційних сторінках видавництва в соцмережах,  50 гривень передається на протезний збір Патронатної служби "Янголи Азову".

"У центрі сюжету - історія ветерана Олексія Притули, який втратив на фронті обидві ноги, але пройшов реабілітацію та зміг повернутися до колишнього життя, до роботи, чому я дуже тішуся. І я б хотіла, щоб наша книжечка допомагала не тільки психологічно пережити всі негаразди, спричинені агресією російської федерації, але й практично. Тому ми підтримуємо збір "Янголів", щоб дати можливість нашим героям, які повертаються з фронту, жити максимально повноцінно", - пояснює Тетяна.

Читайте також: Важливі кроки назустріч – для військових, ветеранів та їхніх коханих створили карткову гру

Письменниця додає, що книжечка розповідає не тільки про військових з пораненнями, але й про цивільних. Внаслідок повномасштабної війни десятки тисяч українців зазнали травм та ампутацій, зокрема, постраждало багато дітей. І "Як ти, тату? Люблю тебе, мамо!" навчить правильно комунікувати та підтримувати таких людей.

Тетяна Руменко каже, що книжечка користується неабияким попитом, але поки що доступна для замовлення. Придбати її можна на сторінках видавництва, на сайтах партнерів "Мушлі", а пізніше – і в офлайн-магазинах. А на момент написання цього матеріалу "Як ти, тату? Люблю тебе, мамо!" поїхала у "відрядження": у складі національного стенду вона представляє нашу країну на Франкфуртському книжковому ярмарку.

"Для нас велика честь бути причетними до цієї наймасштабнішої книжкової події у світі та представляти Україну, бути таким "книжковим обличчям" нашої культури, - ділиться емоціями засновниця видавництва. – Крім того, це можливість ще раз розказати світові, що відбувається в нашій країні, як ми переживаємо ці події, звернутися до суспільства із пропозицією шукати шляхи, як завершити повномасштабну війну".

Нагадаємо, в Києві проводять заняття з музичної терапії для захисників – діючі військові та ветерани можуть безкоштовно займатися вокалом, грати на фортепіано, гітарі чи ударних. Курс організували фонд "Після Служби" та Міжнародний благодійний фонд "Музика для всіх".

Фото: Тетяна Руменко, Олексій Притула/Instagram