Навіть в умовах війни українці зустрічають зимові свята і готують традиційні страви. На багатьох столах в цьому році будуть «Олів’є», «Оселедець під шубою», різні види мяса, фрукти та солодощі. В яку суму обійдеться така вечеря?

Вартість новорічного застілля для родини з  чотирьох осіб підрахували експерти Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». У дослідженні вони керувалися даними Мінфіну, який щодня проводить моніторинг цін на першорядні продукти харчування в продуктових супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro та Novus. Всі ціни вказані станом на 11 грудня 2025 року.

Читайте також: Різдвяний стіл-2025 – в Україні підрахували, скільки доведеться витратити на святкове меню

На 10,7 % дорожче, ніж торік

Науковці зробили висновок, що новорічне меню, яке складається із салатів, мяса, риби, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів, а також напоїв для родини з чотирьох людей  буде коштувати близько 3980 грн, тобто на 10,7 % дорожче, ніж торік.

Одним із символів новорічної ночі для багатьох українців залишається «Олівє». Цього року за 3 кг продуктів традиційної рецептури для нього доведеться віддати 406,87 грн. Це на 5,8 % більше, ніж минулого року.

Найдорожчим інгредієнтом стала ковбаса – 180 грн за півкіло (ціна зросла на 12,5 %). Водночас овочі для салату подешевшали: картопля на 57,6 % (8,50 грн за 580 г), морква – на 62,3 % (3,18 грн за дві морквини), цибуля – на 58 % (1, 75 грн за дві цибулини). Інші інгредієнти для «Олівє» зросли у ціні: шість курячих яєць (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8 %), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5 %), консервовані огірки  – 43,92 грн за 200 г (+14,9 %).  Заправка для салату – 350 г майонезу обійдеться в 57,99 грн (+14,3 %).

Ще один новорічний салат – «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) не надто злетів в ціні в порівнянні з минулим роком. Цього року він коштує 174,83 грн, а торік – 168,20 грн. Це пояснюється тим, що за цей час більше, ніж вдвічі подешевшали овочі. За дві картоплини (280 г) потрібно заплатити 4,10 грн (-57,6 %), морквину (190 г) – 2,16 грн (-62,3 %), буряк (250 г) – 2,46 грн (-49,4 %), 1 цибулину (170 г) – 1,29 грн (-58,0 %). Найдорожчим компонентом салату залишається філе оселедця, яке коштує 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Майонез (180 г) обійдеться у 29,82 грн.

Читайте також: Дух свята та єдності - у Луцьку та Івано-Франківську пройдуть різдвяні ветеранські ярмарки

Мясо, шампанське та солодощі

М’ясні продукти на святковому столі подорожчали на 23 %. Сирокопчена ковбаса «Брауншвейзька» (350 г) коштує 410 грн (+22 %), запечений бекон (0,5 кг) – 76 грн (+ 21 %), свіжий свинячий биток (1 кг) – 339 грн (+15 %). Найбільше подорожчало куряче філе – на 40 %, до 244 грн за кілограм. Загалом 2,850 кг м’яса для святкового столу обійдеться у 1269 грн.

Оселедець для столу  (0,5 кг філе) буде коштувати 135 грн. Молочні продукти теж зросли в ціні: твердий сир (300 г) коштує 176 грн (+19 %), вершкове масло (200 г) – 118 грн (+14 %).

Серед овочів на святковому столі зниження цін відчутне: картопля (2 кг) — 29 грн (-58%), гриби (1 кг) – 140 грн (-11 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 49 грн (-11 %).

Натомість помідори подорожчали на 6 % (127 грн за 1 кг), а солодкий перець – на 29 % (0,5 кг за 128 грн). Фрукти стали дешевшими на 22 %: мандарини (2 кг) – 116 грн, банани (1 кг) –  62 грн, лимон (200 г) – 22 грн. Загалом вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 473 грн, а фруктів – 200 грн.

Крім того, батон білого хліба до столу коштуватиме 35 грн (+25 %). Також більшість людей купує солодощі. Шоколадні цукерки цього року обійдуться в середньому в 326 грн за 1 кг (+16 %).

Варто враховувати і напої. Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) буде коштувати 239 грн. Трохи більше – 278 грн обійдеться пляшка (0,5 л) бренді «Шабо» пятирічної витримки. Зростання цін відповідно на 14 % та 6 %.

За безалкогольні напої доведеться віддати 149 грн. Сік «Наш Сік» мультивітамін з м'якоттю 950 мл коштує 61,90 грн (+57 %), напій «Кока-кола» (1,75 л) – 60,80 грн (+26 %), мінеральна вода «Моршинська» (1,5 л) – 26,38 грн (+14 %).

Читайте також: "Галушки, які їв Шевченко" - у Полтаві ветеран відкрив стріт-фуд з традиційними стравами

Вартість столу з делікатесами

Також окремо науковці підрахували вартість новорічного столу з делікатесами – червоною рибою та червоною ікрою. За них потрібно заплатити ще близько 813 грн. Банка червоної ікри (100 г) в середньому коштує 469 грн, а 180 г червоної риби – 344 грн.

 Отже, вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6 %).

Нагадаємо, ветеран Дмитро Голік заснував бренд крафтових соусів "Витребеньки".

Фото: з відкритих джерел