Українські родини вже готуються до Різдва та розпочинають святкові закупівлі. Тим часом аналітики підрахували, в яку суму обійдеться накрити традиційний різдвяний стіл, і порівняли його вартість з минулорічною. В меню увійшли символи українського свята – кутя та узвар, а також інші пісні страви, яких за давньою традицією повинно бути на столі 12.
Як повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», середня вартість продуктів для святкової вечері у 2025 році становить 1374 гривні. В порівнянні з минулим роком вона майже не зросла – у 2024-ому за той самий набір потрібно було віддати 1365 грн.
Читайте також: Дух свята та єдності – у Луцьку та Івано-Франківську пройдуть різдвяні ветеранські ярмарки
Кутя, риба та узвар
Для меню обрали такі страви: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні.
Розрахунок вартості робили на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування в продуктових супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro та Novus станом на 04 грудня 2025 року.
Найдорожчою стравою в меню виявилася смажена риба (346,02 грн). За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 339 грн, а за 200 г борошна – 7,02 грн. На другому місці за вартістю – головна страва вечора. Пшенична кутя вагою 950 г обійдеться родині у 213,37 грн. Найдорожчі інгредієнти – мак (72,50 грн за 200 г), волоські чищені горіхи (68,80 грн) та родзинки (24,99 грн за 100 г). Основна складова – крупа пшенична з твердої пшениці коштує 26,90 грн за 400 г. Мед та цукор додають ще 20,18 грн.
Третя за вартістю страва – традиційний узвар. Готові набори сухофруктів для узвару – сушені яблука, груші та чорнослив коштують у супермаркетах 118,00 грн (600 г на 2 л води).
Читайте також: «Галушки, які їв Шевченко» - у Полтаві ветеран відкрив стріт-фуд з традиційними стравами
Бюджетні овочеві страви
Овочеві страви будуть для українців досить бюджетними. Борщ пісний з квасолею (2,535 кг продуктів на 2 л води) коштує 107,79 грн. Основні витрати припадають на білу квасолю (51,50 грн за 300 г). Вартість овочів: картопля (362 г) – 5,39 грн, капуста (300 г) – 3,08 грн, морква (400 г) – 4,36 грн, буряк (800 г) – 7,78 грн, цибуля (100 г) – 0,74 грн, помідори (70-75 г) – 8, 67 грн та томатна паста – 11,82 грн. Додаткові інгредієнти – цукор, олія, сіль, перець, лавровий лист – 13,45 грн.
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) обійдеться у 49,77 грн, найдорожча складова – бочкові солоні огірки (26,80 грн за 200 г). Інші овочі та заправка рослинною олією коштують 22,97 грн.
Багато сімей також готують на Різдво вареники з різними начинками. Науковці підрахували, що вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 32,83 грн, включаючи картоплю (1 кг) – 14,90 грн, борошно (500 г) – 17,54 грн, сіль (10 г) – 0,39 грн.
Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 32,03 грн. Для приготування тіста заплатимо за борошно 17,54 грн (500 г), а за сіль (10 г) – 0,39 грн. Сира капуста коштуватиме 6,16 грн за 600 г, морква (189 г) – 2,06 грн, а цибуля (132 г) – 0,97 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) – 4,91 грн.
Найдорожчими будуть солодкі вареники з вишнею. Левову частку вартості таких вареників займає заморожена вишня – 69,90 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 87,83 грн (за 810 г продуктів).
Ще одна страва – тушкована капуста (2,239 г продуктів) буде коштувати 70,78 грн. Найдорожчий її інгредієнт – гриби печериці (300 г) обійдуться в 45,35 грн. Вартість овочів становитиме 17,19 грн: 1 кг капусти – 10,27 грн, 189 г моркви – 2,06 грн, 660 г цибулі – 4,86 грн. Сіль і перець за смаком – 0,39 грн та рослинна олія (80 г) – 7,86 грн.
Смажена картопля з цибулею та олією коштує 26,08 грн. Для неї знадобиться 100 г рослинної олії (9,82 грн), 1 кг картоплі (14,90 грн) і 132 г цибулі (0,97 грн) з додаванням солі і перцю за смаком (0,39 грн).
До меню також входять квашена капуста (96,75 грн за 500 г) та солоні бочкові огірки (53,70 грн за 400 г). Серед свіжих овочів: огірки (66,72 грн за 500 г) та помідори (71,90 грн за 500 г).
Читайте також: Смачні делікатеси з ветеранського подвір’я: Сергій Савченко після фронту вирощує креветок та раків
Вартість та динаміка цін
Науковці розповідають, що цього року ціна продуктів для різдвяного меню суттєво не зросла через те, що ціни на овочі борщового набору: картоплю, моркву, капусту, буряк та цибулю за останній рік знизилися більш ніж удвічі. Причиною став їх рекордний врожай у 2025 році.
Однак, подорожчали інші товари: олія (+26,7 %), вишня заморожена (+25,7 %), бочкові огірки (+25,2 %), квасоля біла суха (+18,3 %), борошно (+17,5 %), короп живий (+12,6 %) та помідори свіжі (+12,5 %).
Нагадаємо, у Кропивницькому ветеран відкрив магазин здорових продуктів та розвиває бізнес завдяки гранту.
Фото: з відкритих джерел
