Понад рік тому у Вінницькому обласному клінічному центрі ветеранів війни та радіаційного захисту населення створили реабілітаційне відділення. Там приймають військових, ветеранів, а також цивільних після інсультів – за цей час допомогу отримали понад 2 тис. людей.

Як розповіла директорка закладу Світлана Голодюк, реабілітація повністю  безкоштовна, а для того щоб її пройти, потрібно мати направлення від сімейного лікаря.

Читайте також: У Кривому Розі розпочнуть заняття з фізичного відновлення для ветеранів – подробиці

«На початку війни більшість пацієнтів складали військові, а зараз також зросла кількість ветеранів. Крім того, ми надаємо консультативну і стаціонарну допомогу сім’ям захисників», - розповіла Світлана Голодюк.

Завідувачка реабілітаційного відділення Галина Повшедна пояснює, що лікарі допомагають ветеранам відновитися після отриманих травм.

«У них буває післятравматична контрактура, порушення ходи, порушення рухомості, тож фізичні терапевти займаються з ними, щоб відновити рух», - зазначила вона.

Читайте також: Покращують форму та знімають емоційну напругу – у Кропивницькому діє проєкт з реабілітації для ветеранів

Один з тих, хто проходить реабілітацію -  32-річний Олесь Беринський. Чоловік родом з Миколаївщини, там він мав власну кав’ярню, але на початку повномасштабного вторгнення пішов захищати Україну. 27 травня цього року він отримав поранення і втратив ногу. Після цього йому довелося перенести 12 операцій.

«Коли я приїхав сюди, не міг навіть стати, а тепер вже можу пройтися», — розповів Олесь.

Ще один пацієнт – Руслан Ковальчук на війну пішов добровольцем. 8 травня цього року він отримав своє п’яте поранення.

«З дрона скид був, перебило ноги. Я два з половиною місяці лежав у реанімації, не міг встати. Після того почав займатися реабілітацією, ще чекаю на операцію. Потихеньку будемо пробувати ходити», — розповів захисник.

Нагадаємо, реабілітолог Юрій Трігуб проводить безкоштовні заняття для ветеранів.

Фото: з відкритих джерел