Лук зі стрілами  – один з найдавніших видів зброї на Землі – вимагає уважності, точності, вміння контролювати своє тіло та зосереджуватися на меті. Проте, опанувати стрільбу може кожен, в кого є таке бажання, незалежно від травм, наявності досвіду і спортивної підготовки.

В цьому впевнена заслужений майстер спорту України, срібна призерка XXVII Літніх Олімпійських ігор в Сіднеї в 2000 році Катерина Дубровіна (Сердюк). Вона проводить  в Івано-Франківську безкоштовні тренування для поранених військових, організує спортивні змагання та, в першу чергу, допомагає ветеранам перемогти самих себе. Про це вона розповіла для сайту veteran.com.ua.

Читайте також: «Майже всі нашігравці– ветерани» - інтерв’ю з керівником першої в Україні футбольної команди на милицях

Кожен четвер – заняття у лікарні

Свою тренерську роботу Катерина розпочала зі школи для дітей. Вона відкрила її на базі Івано-Франківської ОДЮСШ, а вже після цього з’явилася ідея майстер-класів для поранених військових.

«Я познайомилася з Наталкою Найдою – вона координує благодійний фонд «Петрос», який допомагає військовим. Разом ми вирішили запропонувати керівництву Івано-Франківської обласної клінічної лікарні провести хоча б разовий урок для ветеранів, які проходять там реабілітацію. Та коли почали займатися, хлопці дуже загорілися, і ми зрозуміли, що заняття будуть регулярними», - згадує тренерка.

З часом для захисників встановили стаціонарний щит, куди можна цілитися, а за допомогою благодійних фондів придбали луки та стріли. Вже другий рік поспіль тренування відбуваються щочетверга – за цей час військові, які тренуються з першого заняття, стали вже майже професійними спортсменами, а також долучилося багато новачків.

Також протягом робочого тижня Катерина займається зі всіма охочими ветеранами на стадіоні обласної дитячо-юнацької спортивної школи. Для того, щоб їм було зручно тренуватися, міська влада допомогла встановити там інклюзивний санвузол, а також – заасфальтувати заїзд на територію стадіону. Заняття проводяться в різні дні, тож тим, хто бажає долучитися до них, тренерка радить прийти особисто у школу та дізнатися актуальний розклад.

«Для мене тренерство – це новий досвід, але хотілося щось дати хлопцям, які віддали за нас своє здоров’я. Тепер наша черга їм допомогти, і кожен на своєму фронті робить все, що може. Якщо в мене є можливість проводити заняття, які лікують їхню душу, дають можливість забутися та адаптуватися до цивільного життя, я з радістю буду це робити», - говорить лучниця.

Читайте також: Розслабитися та відчути невагомість – ветерани в столиці безкоштовно займаються дайвінгом

Проблеми з зором – не перешкода

На заняття приходять ветерани з ампутаціями, ті, хто пересувається на кріслах колісних та навіть люди з порушеннями зору. Серед учнів Катерини є ветеран Іван, який має високу ампутацію правої ноги, а також не має лівої руки. В очі військового потрапили уламки, які спричинили проблеми з зором.

«Він бачить нечітко, напевно, десь 30 %. Тож, коли вперше до нас приїхав, думав, що зможе тільки посидіти, поговорити з іншими учасниками. Але ми знайшли для нього спосіб постріляти, - розповідає спортсменка. – Я сказала: «Ваню, ти опирайся своєю правою рукою, а я – твоя ліва рука. І так ми почали стріляти: я говорила, куди прицілитися, він цілився, я робила за нього випуск, а він упирався в лук. Потім на чемпіонаті України серед кадетів і юніорів ми побачили спортсмена, який теж має ампутацію руки і ноги і стріляє зубами. Він показав, як це робити, і ми взяли його систему за основу».

Тепер Іван теж стріляє зубами, а крім того, для нього зібрали кошти на власні лук та стріли, тож зараз він має зручну для себе амуніцію, щоб займатися в будь-який час.

«На змаганнях люди з інвалідністю стріляють і на візках, і на протезах, і з однією рукою. Це залежить від самої людини – якщо вона захоче, спосіб знайдеться», - розповідає Катерина.

Читайте також: У Києві ветеранів запрошують на заняття з адаптивного скелелазіння – як долучитися

Азарт, фізичні навантаження та спілкування з побратимами

На заняттях учні розпочинають з більш легких луків, а потім переходять до більш потужних.  Правила у стрільбі для людей з інвалідністю такі ж, як і для здорових спортсменів. Проте, дистанції можуть відрізнятися в залежності від травми та рівня учасника.

«Є дистанції на 70, на 30 метрів, а на Кубку міського голови м. Івано-Франківська, який ми проводили цього літа, ветерани стріляли на 10 метрів. Для них найголовніше – не хто виграв, і наскільки далеко стріляв, а хто як зміг перемогти себе», - підкреслює тренерка.

Катерина наголошує, що стрільба чимось навіть нагадує медитацію, адже потрібно зосередитися, заспокоїтися, зробити постріл та потрапити  в мішень.

«Поки військовий стріляє, він забуває, що чогось не вміє, не може, що в нього щось болить. На останньому занятті ми повісили яблука, і ветеранам дуже сподобалося в них цілитися, було дуже весело та цікаво. В них є азарт, вони діляться енергією, спілкуються з побратимами, стають справжньою командою», - розповідає спортсменка.

Читайте також: Емоційне відновлення через фізичну активність: у Вінниці організували сплави річками для ветеранів

Участь у змаганнях і турнірах

Взимку, коли погода буде вже надто холодною для вуличних тренувань, ветерани займатимуться в коридорі обласної лікарні. У спортивній школі, на відміну від вуличних стадіонів, внутрішні зали поки що не відповідають інклюзивних нормам, тож Катерина прагне знайти нове велике приміщення, де буде зручно тренуватися людям з травмами. Адже багато з них вже хочуть професійно займатися, брати участь в чемпіонатах і турнірах.

«Один з наших ветеранів – Олександр Зірка вже брав участь у чемпіонаті України і посів дев’яте місце, це непоганий результат, враховуючи, що тоді він активно займався всього два з половиною місяці», - розповідає Катерина.

Наступного року в Івано-Франківську також планують провести Кубок України зі стрільби з луку та додати окрему категорію для військових.

Нагадаємо, для ветеранів створили інтерактивну мапу спортивних об'єктів.

Фото: Івано-Франківська обласна клінічна лікарня